Северните лабиринти - загадките по Беломорското крайбрежие

<p>Науката няма обяснение за тези странни спираловидни фигури, разположени по
903.jpg

Науката няма обяснение за тези странни спираловидни фигури, разположени по Беломорско крайбрежие. По-голяма част от изследователите споделят мнението за култовия характер на каменните лабиринти. Възниква въпросът, възможно ли е да се разбере и дешифрира истинската им смисъл

Tези съоръжения с диаметър от 5 до 30 метра са направени от неголеми естествени камъни в многократно извиваща се линия, образуваща спираловидна фигура. Може да бъдат видени на Колския полуостров, на Соловките острови, по Беломорското крайбрежие на Карелия , а така също и на редица острови в Бяло море.
Предлагани са не малко обяснения , свързани с функционалното предназначение на Соловките каменни спирали, като гробници, жертвеници, модели на риболовни капани… По-голяма част от изследователите споделят мнението за култовия характер на каменните лабиринти. Възниква въпросът, възможно ли е да се разбере и дешифрира истинската им смисъл?

Фактът, че спомена за предназначението на каменните лабиринти не е запазен, свидетелства за „тясната специализация“ на тези съоръжения. Възможно е да са били предназначени за извършване на ритуали за магически обреди, насочени към обезпечаване на успех в някакво конкретно занимание, например в занаятчийската дейност на местното население. Само че да се свързват извършваните в тези светилища ритуали само и единствено със занаятчийството и да се обяснява само с това строителството строителството на каменните лабиринти, изглежда, меко казано, несериозно или поне недостатъчно.
Спираловидните изображения на практика се срещат по целия свят. Създава се впечатление, че образът на спиралата е някакъв вид код, който е предаван от поколение на поколение, от народ на народ, без да се визират културните и религиозни различия. За съжаление знаннето, което те съдържат, е било отдавна загубено, заедно с ключа за неговото разшифроване.

Мнението на учените (професор Волченко) е, че основа на мирозданието са т.нар. торсионни („усукани“) полета, допускащи мигновено разпространяване на всяка информация. Каменните полета от древността са почитани, като показател за близостта на други пространства и измерения. През 1999 година на архипелаг Кузов(островите Немски и Руски Кузов) в Бяло море, дошла изследователска група от Санкт-Петербург, с цел изучаването на древните лабиринти. Тези острови са много богати на паметници от подобен род и често поднасят изненади не само на изследователите, но и на обикновените туристи.
Та вечерта на 23 август въпросната група наблюдавала много интересно явление: когато вече привършвали своята работа, когато от центъра на „каменната спирала“ изплувал странен непрозрачен облак, който се превърнал в светлинен стълб. Изследователите даже не успели да се опомнят, когато „стълбът“ започнал да се трансформира в „човешка фигура“. Границите на основното тяло на този „човек“ се виждали твърде ясно и били с блестящо-зелен цвят, а вътрешността на „тялото" била изпълнена с оранжева светлина, приличаща на мъгла.
Цялото „тяло“ било явно непрозрачно, наблюдавали го около 16 минути на едно и също място и имали размер около 200 метра на височина. След това отново започнало да се превръща в облак и бавно се спуснало в центъра на „спиралата“, където бавно изчезнало. Още същата вечер изследователите на древни „артефакти“ преместили своя лагер , а сутринта напуснали мястото. Това, всъщност, било бягство от ужаса, който изпитали от видяното.


Според учените именно лабиринтите в легендите и преданията се сочат като „входове“ и „изходи“ в подземното, неземно царство, отварящи се само за онези, които знаят магическия ключ за тази, образно казано, тайна врата.


Много от легендите обявяват северните магьосници за наследници на още по-древно Знание. Те са наследници, а не просто „потомци“. Скандинавските предания разказват, че самите фински племена са получили своите знания от великаните Йоти, владеещи сякаш необикновена, божествена мъдрост. /br>

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Пътувания

Към началото