Изложбата на Националния музей на образованието, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, гостува в Благоевград

Водеща! Nevena-Mineva,-prof.d-r-Valentin-Kitanov,-Lyubka-Tincheva
Невена Минева, проф.д-р Валентин Китанов, Любка Тинчева
Експозицията беше открита в рамките на национална научна конференция

Експозицията, открита на 5 октомври, беше в рамките на националната научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, а честванията на годишнината се провеждат под патронажа на Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. 
Изложбата бе открита в края на първия ден на научния форум.
„Преди малко имахме удоволствието да чуем искрени приветствия и дълбоко съдържателни доклади, които ни помогнаха да изградим един словесен образ за Неофит Рилски. Сега ще открием изложба, която ще помогне да се добие и визуална представа за епохата и личността на Неофит Рилски“, каза при откриване на експозицията заместник-деканът на Правно-историческия факултет на Югозападния университет проф. д-р Валентин Китанов.

"В Габрово – люлката на новобългарското светско образование, споменът за първоучителя Неофит Рилски е жив и светъл, и Община Габрово с радост прие поканата да бъде партньор на Югозападен университет "Неофит Рилски", Неврокопската света митрополия и Рилския манастир, и да стане част от тези чествания, каза в словото си при откриването заместник-кметът на Габрово Невена Минева. Ако посетите представителната зала на Националната Априловска гимназия в нашия град  точно до портрета на благодетеля Васил Априлов стои този на просветителя Неофит Рилски, защото Габрово помни и носи отговорност мисията му да бъде продължена от младите, с мисъл за общността и с първостепенната задача да работим за нови успехи и развитие в сферата на съвременното българско образование. Ако в това успеем, то завещаното от „патриарха на българските книжовници и педагози“, както го нарича Иречек, ще продължи да бъде живо и непреходно."

Копие на училищния звънец, използван от Неофит Рилски, подари Любка Тинчева, директор на Националния музей на образованието, на проф. д-р Борислав Юруков, ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски".
"Неофит Рилски е сред онези дейци на Българското възраждане, които ни поразяват с всеобхватните си интереси, с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с високата си нравственост и безкомпромисност. Първостроител на новобългарското училище, негов теоретик и практик, Рилският йеромонах олицетворява цял етап от развитието на новобългарската култура", каза Любка Тинчева при представянето на изложбата.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, главният секретар на Светия синод на Българската православна църква Негово преосвещенство епископ Герасим, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Неврокопският митрополит Серафим, Адрианополският епископ Евлогий, кметът на Община Банско Иван Кадев, игуменът на Троянския и Бачковски манастир Величкият епископ Сионий, протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов, много учени, университетски преподаватели и студенти.
"Изложбата представлява фотодокументален разказ, разположен на 28 табла, в които представяме енциклопедичната личност на Неофит Рилски, каза директорът на Националния музей на образованието Любка Тинчева. Експозицията има няколко акцента, сред които основни моменти от живота и делото на Неофит Рилски,  факторите, които определят неговата личност – родното място, семейната среда, престоят в Рилския манастир. Представена е и неговата духовна и книжовна дейност. Специално място е отредено на престоя му в Габровското училище, на неговите ученици, на многостранното му творчество. Експозицията разказва и за Неофит Рилски като основоположник на обучението по музика по българските земи. 

Националният музей на образованието се включи и в работата на научния форум с темата "Неофит Рилски – автор и преводач на възрожденски книги и учебници (По материали от фонда на Национален музей на образованието – Габрово)". Научният доклад представи Веселин Лазаров, главен уредник в музея.
  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни