Проектът е завършен, музеят скоро ще блесне в новия си вид

Dvorets-t-na-kulturata-na-Rosen-Iosifov
Дворецът на културата на Росен Йосифов
Росен Йосифов, директор на Регионален исторически музей - Габрово

Росен Йосифов

    За съвсем скоро завършилия проект на Община Габрово „Регионален исторически музей – Габрово – познание, участие, преживяване“, за изцяло обновената постоянна експозиция, за новия център за деца – нещо, което за пръв път ще случва, разговаряме с директора на музея Росен Йосифов.


– Успяхте ли да завършите в срок проекта „РИМ – Габрово – познание, участие, преживяване“ ?

– Проектът вече е завършен. Сроковете са спазени. Предстои създаването на постоянната експозиция. Доставено е оборудване, техника, видеа за експозицията. Доставено е оборудването и за детския център, за лабораторията по реставрация и консервация – всичко е доставено по проекта.

Сега предстои нашата, музейна работа – по поставянето и подреждането им. Надяваме се, след февруари това да се случи.

Трябва да се махне скелето пред сградата, да се почисти и тогава можем да говорим за откриване на обновения музей и експозиция.

Кога ще стане, ще реши Общината, защото проектът се изпълнява от нея. Да припомним, че е на обща стойност над милион 753 хиляди лева като финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.; Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“.

Много проблеми създаде инфлацията, но Общината успя да се пребори и бяха осигурени нужните средства за завършвана на проекта.

Ремонтът беше сложен, още повече имаше реставрационни и консервационни дейности, нали?

Да ремонтът, реставрацията и консервацията бяха много сложни, защото сградата е недвижима културна ценност от национално значение. Не е един обикновен ремонт. Това създаде трудности, но те вече са решени.

В едно интервю Вие наричате сградата на музея "дворец на културата". Наистина прилича на дворец. Кога е строена тя?

Да, имаме щастието да работим в "дворец" и музеят на габровци да е в "дворец". В този вид сградата е построена през 1904 година като търговска сграда на габровската фамилия Хаджистойчеви – индустриалци.

Дело е на арх. Никола Лазаров, голямо име в българската архитектурна школа. Сградата е много красива, отначало е имала П-образна форма – отворена към река Янтра, но когато сградата става банка, я затварят заради сигурността.

Какво представлява постоянната експозиция? Тя е на двата етажа, нали?

Запазваме старото название „Габрово и габровци“. Експозицията представлява исторически разказ за историята на Габрово и габровския край.

В нея показваме най-атрактивните експонати от музейните колекции. Показваме историята на региона още от дълбока древност – от палеолита до края на социалистическия период.

В експозицията присъстват и някои от най-известните, на национално ниво, личности от габровската история. Всеки турист и габровец е добре дошъл да се запознае с историята на Габрово.

Има специална зала за деца?

За пръв път в историята на музея се създава център за деца. В него има екран, на който се показват различни исторически игри. Чрез забавление децата ще научават интересни неща за миналото на Габрово. Целта е да научат по един развлекателен начин важни, интересни неща за историята на града и неговото минало.

През 2023 година Историческият музей навърши 140 години от създаването си. Обновената сграда е чудесен повод за честването му, нали?

Много голямо беше желанието ни да открием новата експозиция точно на празника, когато отбелязахме 140 години от създаване на музея. Обективните обстоятелства попречиха това да стане. Сега, през тази година ще се случи. Дотогава ще продължим да изпълняваме многото други задачи по събиране, съхраняване на културното историческото наследство на Габрово.

Кога ще бъде официалното откриване на музея?

Не може да се каже отсега. Имаме нужда от време и спокойствие да подредим красива и интересна експозиция.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни