Тесла вече е най-скъпата марка в САЩ

Препоръчана! <p>Поради странностите на пазара и най-вече поради невероятно високите очаквания
tesla-1-7108.jpg

Поради странностите на пазара и най-вече поради невероятно високите очаквания към бъдещата поява на едва третия си масов продукт- Model 3, само преди няколко седмици Tesla се превърна в най-скъпата автомобилна марка в САЩ.

Поради странностите на пазара и най-вече поради невероятно високите очаквания към бъдещата поява на едва третия си масов продукт- Model 3, само преди няколко седмици Tesla се превърна в най-скъпата автомобилна марка в САЩ. Основната причина за това се дължи на харизматичния и провокативен образ на Илън Мъск, който обаче пък има пословична история с неспазване на обещания за пазарни лансирания, както и със строгите си изисквания и очаквания към служителите си.

През последните няколко седмици, около Tesla обаче започна да се разразява сериозен проблем, свързан с условията, в които работят служителите на компанията и в частност с тяхната безопасност. Слуховете и спекулациите в това отношение намериха достоверно отражение в проучване на групата за защита на работниците Worksafe, което вади на бяла светлина доста обезкоителни факти за сигурността на трудещите се в завода на автомобилния производител в Калифорния.

Според резултатите от проучването на Worksafe, нивото на наранявания на работниците в завода на Tesla е било 31% над средното за индустрията, като под внимание са взети статистики за три трите изминали календарни години. От групата коментират, че данните за 2014-та и 2015-та година са били значително над средните за бизнеса- 8.8 наранявания на 100 човека при осреднен показател за индустрията от 6.7, като резултатите за изминалата година- 8.1 наранявания на 100 човека, са адекватни на предходните 2, но към момента не могат да посочат конкретен процент съотношение поради липсата на пълна картина за 2016-та

“Нашата цел е да имаме възможно най-близкия до нула резултат по отношение на нараняванията и да се превърнем в най-безопасния завод в автомобилната индустрия”, коментират от Tesla в официално изявление. “В момента имаме най-ниския процент на наранявания в индустрията”, споделят от компанията, като допълват, че конкретният показател за първата четвърт на 2017-та е бил 4.6 наранявания на 100 човека при среден за индустрията от 6.7.

От Worksafe обаче коментират, че три месеца е недостатъчно дълъг период за точна оценка на условията и поради тази причина не може да се каже дали постигнатото е тенденция или просто моментно състояние, особено като се има предвид факта, че заводът не е работил в продължение на една седмица в цитираният от Tesla период.

Worksafe споделя и няколко лични истории на работници в завода на Tesla. Един от примерите е Алън Очоа, който започва да работи в Tesla през 2014-та година и на поточната линия отговаря за сглобяването на вратите, в това число заваряване, разпробиване и монтиране на шумоизолация. “Бях единственият, който беше на възраст под 30 години, един от малцината, които можеха да се справят достатъчно бързо на поточната линия”, коментира Очоа. “Но започнахме да изоставаме. Основното правило, е че линията не трябва да бъде спирана. Наричат я Линията на парите- казваха, че ако я спреш за десет минути, губим един милион долара”.

“Изоставахме, работехме десет пъти по-усърдно за да запазим инерцията и за да можем да осигурим преднина за следващата смяна”, споделя Алън. “След известно време осъзнах, че започвам да изпускам неща, не можех да ги държа в ръцете си. Тогава дойде болката”.

В края на април тази година, около Tesla се разрази и проблем с желанието на част от работниците да организират синдикат съвместно с United Auto Workers, което обаче беше отхвърлено от ръководството на компанията с твърдението, че Tesla не е като другите автомобилни производители.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото