Новият Hyundai IONIQ 5 N е без аналог

-Obschata-nalichna-moschnost-e-609-konski-sili
Общата налична мощност е 609 конски сили

Анонсираният от Hyundai през лятото на миналата година IONIQ 5 N е истински еднорог на автомобилния пазар. Това е автомобил, който грабва погледа, сърцето и разума, и ги държи в едно високоадреналиново измерение буквално до момента, в който батерията му свърши. За радост, тук зареждането е пословично бързо - с капацитет от 350 kW, в резултат на което е възможно генерирането на заряд от 10 до 80% за едва 18 минути. Интегрираният на борда батериен модул пък е с капацитет от 84 kWh.

Основното предимство на IONIQ 5 N е отличната технологична база на която е развит, а именно "стандартната" версия на IONIQ 5. Сам по себе си този електромобил е един от най-интересните като дизайн и технология, и универсални като приложение, които могат да бъдат закупени към момента на пазара.

IONIQ 5 N е не само първото изцяло електрическо предложение на N подразделението на Hyundai, но е също така и първото по рода си оборудвано със система за задвижване на четирите колела.

Спортният електромобил на компанията със сигурност трябва да бъде похвален също така не само заради изпълнението на първосигнално изникващото като бутафорно желание на екипа на компанията да направят електрическа кола със звук на истински V8 мотор, но и поради отличното усещане, доближаващо се опасно близо до реалното изживяване, по симулирането на осем предавки на една илюзорна интегрирана роботизирана предавателна кутия.

При Hyundai IONIQ 5 N е постигнато отлично симулиране на осемстепенна трансмисия с двоен съединител, като преминаването по предавките може да бъде в автоматичен или ръчен N e-shift режим. При избор на втория, това се реализира с помощта на пера зад волана. Софтуерът на електромобила може да симулира градация в "оборотите", като дори забавя "развъртането" на несъществуващият ДВГ, ако е избрана по-висока предавка. В същото време, електромобилът, подобно на спортните ДВГ коли, идва с прекъсвач, при достигането на който осезаемо се усеща забавянето на ускорението и е необходимо преминаване на по-висока предавка. И когато го направите, приливът на мощност към двигателите моментално се усеща и ускорението продължава. Всичко това е съчетано с наистина приятно и добре конфигурирано аудио изживяване, в това число и пукоти от anti-lag система от несъществуващата изпускателна система.

IONIQ 5 N е изпълнен с двумоторна задвижваща система, като предният от двигателите е с мощност от 238 конски сили, а задният с 303 конски сили. Общата налична мощност е 609 конски сили, но в режим N Grin Boost, наличен за активиране с бутон на волана, тя достига 650 конски сили.

Бордовата система на IONIQ 5 N определено изисква известен период за разучаване и свикване, като инженерният екип не е спестил от възможностите за персонализация на работата на почти всеки от основните елементи и агрегати на автомобила. Колата идва със специално разработени функционалности и системи като N Pedal, N Brake Regen, N Drift Optimizer за оптимален дрифт, N Torque Distribution за разпределение на въртящия момент между предните и задните колела, N Launch Control за оптимално потегляне от място с три нива на сцепление и други, обещава възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.4 секунди и максимална скорост на движение от 260 км/ч.

IONIQ 5 N разполага и със система N Road Sense, която автоматично препоръчва активирането на режим N, когато бъдат открити двойно извити пътни знаци.

Говорейки за спортно шофиране, не може да не кажем, че в допълнение към специално оптимизираната система за регенериране на инерционните сили, която работи и като спирачна такава с 0.6 G забавяща сила (N Brake Regen), IONIQ 5 N е оборудван с най-големите и ефективни спирачни апарати от който и да било друг модел на марката, като предните дискове на електромобила са с диаметър от 400 мм, а задните са с такъв от 360 мм.

Интериорът е просторен и функционален, специалните спортни предни седалки са удобни дори и при заетост от по няколко часа, товарното отделение е почти същото като това при стандартната версия на модела, а вътрешността е отлично шумо- и виброизолирана.

Още едно достойнство е функцията V2L (Vehicle-to-Load), която позволява на собственика буквално да използва интегрираната батерия на автомобила като външен източник на енергия за най-различни електрически уреди, в това число осветителни тела, домакински уреди, електрически велосипеди и др.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от С дъх на бензин

Към началото

Следвай ни