Мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите се удължава до септември 2021

Ministerskiyat-s-vet-ud-lzhava-myarkata-60/40-do-septemvri
Министерският съвет удължава мярката 60/40 до септември

„Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството. „Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 г., за да няма никакви спекулации с това докога са парите“, категоричен бе премиерът Борисов.

По време на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. „Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, допълни премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60-40 и 80-20, а мярката за затворени бизнеси „Запази ме“ ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства. За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв. Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително. „За мярката 60-40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата“, категорична беше Сачева.

Министър Сачева обобщи подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. „До момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места“, изтъкна Сачева. По отношение на мярката „Запази ме“, която към момента е известна като „24 лева на ден“ и която предстои да бъде трансформирана от догодина, министърът на труда и социалната политика, посочи, че за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители. „Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година“, отбеляза Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

„С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“ . Това докладва на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той информира, че по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. „Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева“, заяви още икономическият министър. Той докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703. „Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения“, добави Лъчезар Борисов. Министърът информира още, че до края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че в момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50% от използваемостта на техните легла за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19. „В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19”, докладва министърът на здравеопазването.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото