189 години от първото новобългарско светско училище в българските земи

Топ новина! Praznichnata-programa-na-Natsionalnata-aprilovska-gimnaziya-e-pod-mototo--189-godini-p-tuvane-k-m-poznanieto-
Празничната програма на Националната Априловска гимназия е под мотото "189 години пътуване към познанието"
Тържеството пред паметника на Априлов е на 12-ти в 12:00

На 14 януари по нов стил (стар – 2 януари) се навършват 189 години от началото на учебните занятия в Габровското училище.
    Деветнадесети век няма по-успешен и по устойчив проект в просветното и културно развитие на възраждащата се българска общност в и извън Османската империя от идеята и реализацията на първото новобългарско светско училище – Габровското.
    Архитектът на това значимо дело, активно подкрепяно от българската емиграция в Русия и Влашко – одеският благодетел Васил Априлов, е имал увереност не само за правилния път – към европейските ценности. Той е предчувствал, както сам пише, че ако българите не престанат да поддържат зародилата се нова просвета "бъдещите литератори с благодарност ще си припомнят за първото училище и ще посочват Габрово, казвайки: "Това е люлката на нашата литература". 
    Всяка година признателните поколения отбелязват празника 14 януари с онова самочувствие, което може да даде единствено образованието и заложеният в него дух.  Неслучайно днешните Априлови следовници са вложили и библейско, и философско, и сакрално значение в мотото, избрано за празника – "189 години пътуване към познанието".
    Тази година 14 януари е в неделя, затова празникът ще се проведе в последния учебен ден на  седмицата – 12 януари.
    Тържественият ден традиционно ще започне с интелектуалната игра "Шифърът на Априлов". Тази година я подготвя класът на преподавателя по български език и литература Владилена Катевска и са включени  доста изненади.
    Традиционна е вече и срещата с Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, който отново ще предложи на учениците стажантски програми. 
    Празничният урок "От 9-ти до 10-ти. Да си ученик през соца" е по идея на Стефка Костадинова (български език и литература) и Красимира Ангелова (история и цивилизации), които ще приложат взаимоучителната метода, а ученици от XII клас ще влязат в ролята на учители.