Приемственост, запазване на кадрите и развитие за АЕК „Етър“ обеща новият директор доц. д-р Светла Димитрова

<p>С три ключови думи – приемственост, запазване на кадрите и
Приемственост, запазване на ка

С три ключови думи – приемственост, запазване на кадрите и развитие, охарактеризира бъдещата си работа в АЕК „Етър“ новият директор доц. д-р Светла Димитрова.

Вчера беше първият й работен ден, след като спечели конкурса за овакантеното от пенсионирания доц. д-р Ангел Гоев директорско място. Димитрова беше представена най-напред на габровските журналисти от зам.-кмета Нела Рачевиц, а след това и на колектива, който ще ръководи.
Завършила езикова гимназия във Варна с френски и английски език, след това История във Великотърновския университет, а от 1982 година работи в старозагорския Регионален музей – обясни накратко моменти от биографията си Светла Димитрова. В музея тя извървяла стъпалата на кариерното си развитие – уредник, научен сътрудник, доцент и два мандата директор. Заемането на поста в АЕК „Етър“ приема като ново предизвикателство.
Светла Димитрова обещава да следва приемствеността в бъдещата си работа.

Мотивите й - „Етър“ е място, където има утвърдени много добри традиции и инициативи, които трябва да продължат да съществуват. Тя обеща приемственост и по отношение на кадрите, което ще рече, че няма намерение да уволнява хора от екипа. Другата ключова дума за нейното управление ще бъде „развитие“. Още в концепцията си Светла Димитрова е записала, че би искала в АЕК „Етър“ да се наблегне и на неговата архитектурна част като архитектурно-етнографски комплекс. Това „наблягане“ тя вижда чрез привличането на повече ученици от строителните гимназии и студенти, които да изучават сградите. Да работи архитект в музея на открито или поне строителен техник, иска още Димитрова. Нов правилник трябвало да се подготви за институцията, който да е съобразен със Закона за културното наследство от 2009 година. В АЕК „Етър“ да има и научна група, е мнението на Светла Димитрова. Тя има амбицията някои от провежданите събития да станат международни, а изчерпалите тематиката си да бъдат заменени с нови. Една интересна тема, според нея, е „Митове и легенди през погледа на учения“.
Що се отнася до работата с майсторите-занаятчии, г-жа Димитрова смята, че трябва да получат по-голяма възможност за изяви извън „Етър“, за да общуват с хора от техния бранш. По-активно АЕК „Етър“ да участва в Асоциацията на европейските музеи на открито и ежегодно на Международния панаир на занаятите да гостуват всяка година музеи от тази асоциация. Чрез съдействието пък на посланиците в България Светла Димитрова се надява ежегодно в „Етър“ да се представя държава с нейната традиционна култура.
Да се преодолее сезонността на посещенията на туристите е друго от желанията на новата директорка. Според нея това би могло да стане като се правят „зелени училища“ или фестивални прояви. Г-жа Димитрова познава почти всички ръководители на по-известните висши учебни заведения и смята да използва познанствата си за тясно сътрудничество с ВУЗ-овете. Тя акцентира и на взаимодействието на АЕК „Етър“ с управленските структури, с БАН, с Министерството на културата, с медиите. Да се създаде сдружение „Приятели на Етъра“ и така да се работи и по проекти съвместно с неправителствените организации, е едно от вижданията на Светла Димитрова. Тя ще залага и на съвместната работа с читалищата и с останалите музеи в града и региона, с които взаимно да се подкрепят с посетители.
Г-жа Димитрова е размишлявала и за неразработената туристическа ос по посока Север-Юг. Става въпрос за туристи, които минават оттук, за да отидат в Гърция. Според нея те трябва да бъдат заинтригувани да останат по-дълго тук. Малко са и организираните туристи, които са чести гости на Етъра, от градовете на Южна България и това би могло да се промени, смята да положи усилия новият директор на „Етър“ Светла Димитрова.
„АЕК „Етър“ е обект, който лично аз намирам за изключително интересен и престижен – коментира Светла Димитрова. - Той е емблема не само на Габрово, а на Стара планина и България. Доста разговори имах с хора, които разбраха че съм спечелила конкурс, които действително свързват Габрово с „Етър“ и го смятат за едно от най-атрактивните за посещение места. Надявам се на добронамереност от страна на колектива. Давам си сметка, че съм външен човек...“ Външният човек – директор на АЕК „Етър“, смята да живее в Габрово постоянно и само в почивни и празнични дни да се връща в дома си в Стара Загора.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни