Уникални ловни трофеи на първото регионално изложение „Лов и свободно време” в Mega Web

	Уникални ловни трофеи могат да се видят на Първото регионално
Уникални ловни трофеи на първо
Уникални ловни трофеи могат да се видят на Първото регионално изложение „Лов и свободно време“, организирано от Северноцентрално държавно предприятие, Ловно-рибарско дружество „Чардафон“ и „Тойота Венци“. То се открива днес в комплекс „Mega Web“ на „То

Идеологът за провеждането му Венцислав Маринов заяви, че от три години мечтае да организира подобна проява на територията на Габровска област, затова седмица преди откриването на ловния сезон започва и то.


„Идеята ни е да събудим интереса на ловците и на габровци към подреждането, съхраняването и опазването на различните трофеи“ – заяви пред „100 вести“ Венци, който заедно с експерта по ловни дейности в Северноцентрално държавно предприятие Николай Тотев беше запретнал ръкави да аранжира и подрежда многобройните експонати. Сред тях имаше ценни екземпляри, носители на медали от престижни международни изложения, осигурени от различните ловно-рибарски дружества в страната, от всички държавни предприятия, както и собственост на габровски ловци.
Идеята на Венци Маринов е регионалното изложение да се провежда на всеки две години, тъй като досега подобни прояви са били централизирани и като част от проявите по време на Пловдивския панаир. А и трофеите на част от габровските ловци, участвали в тях, не били върнати на собствениците. Венцислав Маринов е удовлетворен от факта, че е срещнал подкрепата на Северноцентралното държавно предприятие и ЛРД „Чардафон“ при организацията на проявата, тъй като показаните трофеи са тяхна собственост, на ловци от региона, на предприятия от страната, на държавните ловни стопанства „Воден“, „Дунав“, „Росица“, „Дикчан“ и др.
Николай Тотев обясни, че показаните трофеи са добивани в различни години и са собственост на различни ловни стопанства. „За жалост, най-добрите трофеи, които имаме, няма да бъдат експонирани, тъй като са част от националната изложба в София.“ Той отбеляза, че тук участва четирикратен световен рекордьор на благороден елен от ловното стопанство „Воден“. Тук е и най-добрият и уникален трофей от благороден елен - 269,40 точки и тегло от 17,210 кг тежи. Представени са трофеи от елен лопатар, сърна, дива свиня и муфлон. Представена е и малка колекция от трофеи, добити от местни ловци на габровското ловно-рибарско дружество, ловували в Танзания, Зимбабве, Намибия, Австрия, Киргизстан, Русия - Козирог и Сибирска сърна от Казахстан, антилопи гну, импала, източноафрикански бивол, диви кози от Алпите и др.
Според Венци Маринов на изложението ще бъдат показани и последните модели високопроходими автомобили, предназначени за ловци, АТВ-та на фирмата „Бомбардиер“, екзотични ловни атрибути, специални камуфлажни облекла, произведени в МАК АД, както и щанд за ловни застраховки.
За откриването на изложението се очакват всички директори на държавните предприятия, представители на ловни дружества от страната и дружинки от областта. Според Николай Тотев „Лов и свободно време“ възстановява една забравена традиция. Той припомни изложението за 100-годишнината на ЛРС през 1984 г. във Велико Търново, отпреди две години в Пловдив, регионалното през 1998 г. в Горна Оряховица. Идеята е показаните трофеи да бъдат представени в луксозен каталог, който да остане за историята на лова в региона. Очакванията са над 3000 човека да посетят Първото регионално изложение „Лов и свободно време“ в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни