Тодор Тодоров: „Свикнахме да мърморим и да чакаме някой друг да ни оправи”

	 В края на юни 2014 г. се състоя учредителната
Тодор Тодоров: „Свикнахме да м
В края на юни 2014 г. се състоя учредителната конференция на партия АБВ, на която присъстваха и 10 делегати от Габрово, начело с председателя Тодор Тодоров. За стратегията на партия АБВ, за бъдещите коалиционни партньори, за подготовката за предстоящите

  - Г-н Тодоров, каква ще бъде стратегията на партия АБВ в политическия живот на страната и на Габрово?
- На 28 юни се състоя учредителната конференция на партия АБВ (Алтернатива за българското възраждане) и тепърва ще се структурира организационно. Водещ принцип ще бъде изграждане на АБВ-клубове – младежки, по интереси, на жените, по местоживеене. Началото ще бъде учредяването на клубове, след това на общински организации и областна организация. Вече имаме избран Национален съвет и Национален изпълнителен съвет, които ще функционират до Първия конгрес на АБВ. Прогнозите са, че надали той ще се състои преди парламентарните избори, но задължително преди местния вот през следващата година. Дотогава ще бъдат проведени общинските конференции или събрания, в зависимост от броя на членовете на местните организации. Все още няма конкретно виждане за това масова или елитарна партия ще бъде АБВ, което най-вероятно ще бъде решено по време на първия неин конгрес и ще залегне в партийния устав.
- Ще участвате в предстоящите парламентарни избори. Считате ли, че времето за подготовката на участието ви ще бъде достатъчно?
- Въпреки малкото време, което имаме за структуриране на партията, нашата цел за изборите да имаме нормално представителство в парламента. Ориентацията на партия АБВ е лявоцентристка. Ще търсим широка коалиция. Единственото ограничение при коалиционните партньорства е записано в Програмната ни декларация и то е, че коалиция преди и след избори няма да има с Движението за права и свободи. Това вече е категорично заявено по време на конференцията. Ние считаме, че състоянието на държавата е тежко и че излизането от тежката морална, политическа и икономическа криза може да се осъществи само чрез една широка коалиция. Включително с участието на партии и от левия, и от десния спектър, на либерални движения и т. н.
- Как посрещна АБВ изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ако партията спечели изборите, ще се пристъпи към сериозен реваншизъм и това не е ли предизвикателство към останалите политически формации да се обединят за общ фронт срещу подобно управление?
- Не смятам, че това е сериозно изявление. Считам обстановката в страната за такава, че никой няма да позволи абсолютния реваншизъм. А и Европейският съюз в никакъв случай не би допуснал налагането на реваншизъм в която и да било държава-членка. Решението ни е да водим позитивна кампания, независимо от действията на останалите партии в предизборния период. Готови сме да подадем ръка на всеки, който има желание да се коалира с партия АБВ.
- Самите вие ще търсите ли коалиционни партньори?
- Ние имаме сформирана коалиция, с която участвахме в изборите за Европейски парламент. Затова казвам, че сме широко отворени за разговори за привличане на нови коалиционни партньори на принципна основа и с изяснени позиции. С изключение на ДПС. Ако не намерим още партньори, сме готови да отидем и сами на избори. Въпреки че вече имаме предложения за коалиране със социалдемократически позиции, с партии от центъра и либерални формации.
- Според Вас време ли е за закриване на НДСВ, каквито намерения депозираха пред обществеността Христина Христова и Олимпи Кътев?
- Не смятам, че по насилствен начин трябва да се закрива или открива нещо. В политическия живот, както и във всички сектори на обществения живот, когато назрее моментът за раждането на нещо, то става факт. Естествен процес е и отмирането на една политическа формация. НДСВ имаше добра и умерена, либерална политика. Без да се тълкуват моите думи като намеса във вътрешните работи на партията, не смятам, че е отминало времето за реализирането на подобна политика.
- Какъв ще бъде подходът за разширяване влиянието на АБВ в обществото?
- Все още нямаме строго изработена концепция, но ще следваме принципа да не даваме щедри обещания, а да се концентрираме върху реално изпълними действия, свързани с възходяща промяна в икономическото развитие на страната, с последващи промени в обществения живот, въпреки наличието на жестоката демографска криза. Бързото застаряване на нацията води до стремглавото намаляване на адекватната работна ръка и в същото време разширяването на бюрокрацията, в широкия смисъл на думата, водят до още по-голямо изкривяване на обществените нагласи. Затова нашата работа ще бъде насочена към преодоляване на натрупваните с годините проблеми и опасната пропаст пред държавата, свързана с тях. В момента политиката в това отношение е неадекватна. 
Смятам, че ни предстои много да работим за преодоляване на изкривяването. Свикнахме много да мърморим, да се жалваме и чакаме все някой друг да дойде да ни оправи. Еврофондовете не са панацея. Европейските средства трябва да бъдат приемани като добавък към реалното производство, което функционира. Селското стопанство също трябва да се преструктурира, а не да се чака единствено на крупните земеделци и зърнопроизводители. Ние имаме най-хубавата земя, откъснахме българина от нея и сега чакаме само на вносни продукти. Съсипахме си и туризма, бетонирахме си морето. България не е толкова голяма държава, та да търсим върхове във всяка една област. По-добре ще бъде да работим в това, в което ни бива най-много. Ето защо ще търсим широка обществена подкрепа и ще стъпваме здраво на земята във всички свои действия.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни