Григоров представи констатациите в одита за „Българка”

	Областният управител Николай Григоров вчера представи пред журналисти констатациите в
Григоров представи констатации
Областният управител Николай Григоров вчера представи пред журналисти констатациите в извършения одит в ПП „Българка“. Той не пожела да коментира изводите на одиторите от Агенцията по горите, нито да отговори на въпросите има ли нанесени финансови щети н

 Григоров изрази задоволството от факта, че е обявен конкурс за избор на директор на парка. Подчерта, че от „няколко месеца говоря, че в ПП „Българка“ трябва да се проведе честен и прозрачен конкурс от компетентна и авторитетна комисия“. Според него е от изключителна важност кой стои начело на парка и какво става вътре в него в момент, в който се приема плана му за управление.
Николай Григоров съобщи, че одитният доклад, обхващащ 1 януари 2008 -  31 декември 2013 г., е събран в три тома. Той  направи уговорката, че ще съобщи само констатациите, според които в „Българка“ са извършени редица нарушения на българското законодателство. Част от тях са свързани със забавени плащания по сключени договори, при което са създадени рискове за плащане на неустойки. Нарушени са процедури по конкурси, свързани с плана за управление - има сключени граждански договори, които според одита са неправомерно подписани, отбеляза Григоров. Създавани са документи с невярно съдържание, допусната е йерархична зависимост между членовете на комисията и избраните ръководители по два от проектите. Има неправомерно сключени договори с изпълнители на стойност, по-висока от предварително определената максимална стойност на доставката, което създава риск от неверифициране на разходи. При провеждането на определени процедури са създадени условия за тяхното манипулиране като на един от конкурсите единствено фирмата, определена за изпълнител, е подала ценова оферта под максимално определената допустима стойност. Съществуват предпоставки трудовите договори на някои от лицата, които са свързани по пряка линия, да са фиктивно сключени и още много други. Като например, че при обявяването на някои от процедурите не са отбелязани максималните стойности на дейностите и са сключени граждански договори на стойност, по-висока от определените, което води до отказ за верифициране разходи от МОСВ.
„Настоящият вътрешен одит е установил още, че не са предприети действия от определените отговорни длъжностни лица за изпълнение на някои от дадените от предходната ревизия препоръки за подобряване дейността на природния парк, за което вината е на директора на парка и счетоводителката му“, отбеляза Григоров. Той допълни още, че финансовото управление на средствата от ЕС, както и на собствените средства по проектите на ПП „Българка“ не са в съответствие с приложимото законодателство и въведените процедури, правила и методики от МОСВ и Агенцията по горите. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни