Георги Бижев: „Надяваме се клиентите на хотел „Мак" да почувстват разликата в обслужването"

СТЕФКА БУРМОВА	Най-новият габровски хотел - бизнес-хотел „Мак“, вече приема своите
Георги Бижев: „Надяваме се кли
СТЕФКА БУРМОВА Най-новият габровски хотел - бизнес-хотел „Мак“, вече приема своите гости. Едни от първите са били представителите на „Виваком“, събрани на обучение. В сряда, 26 ноември, предстои официалното откриване на изцяло реновираната и модернизирана

- Г-н Бижев, кога назря идеята бившата административна сграда на „Мак“ АД да се реновира изцяло и да се преустрои в модерен хотел?
- Бившата административната сграда не се вписваше в общата динамика за развитие на компанията. Първоначалната идея - да се превърне в общежитие - беше във времето на строителния бум в България и когато ние, преди кризисния период от 2008 г., имахме сериозно присъствие на пазара за производство на тъкани. Тогава изпитвахме остър недостиг на работна ръка и страната ни се оглеждаше за внос на работна сила от Виетнам и от страни, от които България и преди е внасяла работници. Така че идеята беше то да се превърне в работническо общежитие. Първоначално сградата беше проектирана така, че да настаним 100-те чуждестранни работници, които планирахме да назначим на работа, за да изпълняваме успешно всички поръчки, които по онова време имахме. Но след като строителният бизнес тръгна надолу, бяха освободени много хора в държавата, а и самият обем на основното производство намаля с около 30-35 процента. Кризата удари всички. И строежът на това общежитие се обезсмисли, нямаше кого да настаним в него. Така от първоначалния проект за общежитие се наложи да препроектираме и той да се превърне в хотела, който, считам, Габрово заслужава.
- Ще предлагате ли и туристически услуги на Вашите клиенти?
- Хотел „Мак“ е хубаво място, в което човек може не само да преспи, но и да усети атмосферата на града. Предстои да извършим и разширение, което включва две конферентни зали за конферентен туризъм и различни други събирания, ресторант за 100 души, който да приеме при запълнен капацитет на хотела всички негови гости. Смятаме, че след като хотелът отвори врати, най-вероятно ще имаме едно или две транспортни средства, с които нашите клиенти ще могат да посетят интересните за тях туристически дестинации в Габрово, свързани с културно-историческото наследство на региона. Въобще всичко, чрез което могат да бъдат презентирани габровската община и района.
- Каква е инвестицията в хотела?
- Нека днес да не говорим за тези цифри, те интересуват единствено инвеститора, който трябва да работи упорито, за да може инвестицията да се откупи за следващите 25 години. По-важно е клиентите да оценят хотела.
- Означава ли, че компанията навлиза и в туристическия бранш?
- Този хотел е част от българския туризъм и функционира като отделно търговско дружество.
- Разбрах, че вече имате клиенти?
- Габрово е град, чието население непрекъснато намалява и рискът от тази инвестиция е огромен. Въпреки това Габрово отдавна имаше нужда от място, където всеки външен човек да получи всички възможни услуги, не само приспиването и ресторантьорството. И ние се постарахме да направим точно това. Да, вече има интерес към бизнес-хотел „Мак“. Стараем се да не правим грешки. Персоналът е в кондиция. Цените са съобразени с габровския пазар. Така че сме готови да посрещаме своите гости.
- В капан ли е бизнесът в България, според Вас, тъй като износът намалява, а местният пазар непрекъснато се свива? Къде трябва да се търсят резерви?
- Винаги съм казвал, че ние, структурите на „Мак“ АД, не обичаме да се оплакваме. Общите икономически условия не само за България, но и за цяла Европа са еднакви. Вижда се, че няма как ние да сме по-различно, след като в Европа има 25-30 на сто безработни млади хора. Кризата е обща. Положението в икономически аспект за цяла Европа е тежко. Така че това, което натежава за българските условия, е политическата нестабилност, смяната на правителствата. Глътка въздух и устойчивост на бизнеса може да даде управлението на държавата, което да създаде общите условия за добра икономическа среда. Оттам нататък бизнесът ще си свърши останалото.
- Да предположим, че политическата обстановка у нас се нормализира, как възприемате прогнозата на британския премиер Дейвид Камерън, изразена на срещата на Г20 в Бризбейн, че еврозоната е на ръба на нова рецесия?
- Ние сме много малки да оценяваме изявлението на Камерън. В света има много повече информация и хората са по-наясно какво се случва в Европа. Ние сме длъжни да бъдем гъвкави и да се подготвим за посрещане на всички тежести, които ни очакват. Защото ако се случат прогнозите на Камерън, нищо добро не ни очаква, освен да се свиваме и пак да се свиваме. Лошото е, че, както се вижда, в България фалират банки и някой се опитва още повече да клати потреблението. Защото когато от държавния бюджет трябва да бъдат отделени колосални средства, за да се обслужват едни пари, които са изчезнали от държавата, това естествено намалява потреблението и се отразява в общоикономически план. Процесите в Европа моментално и бързо засягат малките държави. Ние сме отворена икономика и това, което се случва в Европа, ни засяга много по-тежко от по-здравите и силните, от по-устойчивите и с традиции икономики. Ние имаме капитализъм от 25 г., който носи всички дефекти на прехода.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни