Галина Михнева: „За първи път бизнес и синдикати се обединиха зад общи искания”

Как се отразяват политическата нестабилност в страната и конфликтите в
Галина Михнева: „За първи път
Как се отразяват политическата нестабилност в страната и конфликтите в глобален мащаб върху състоянието на бизнеса в региона е разговорът с инж. Галина Михнева, изп.-директор на Габровската търговско-промишлена палата.

- Г-жо Михнева, как се отразява политическата нестабилност в страната на състоянието и развитието на бизнеса в областта?
- С една дума – негативно! Това показват и последните данни, свързани с ежемесечните изследвания на бизнесклимата в страната. До май тези изследвания показваха оптимистично настроение на бизнеса по отношение на очакванията му за развитие. От последните изследвания, които гледах, свързани с този показател е видно, че той е паднал катастрофално. Това е красноречив пример как в една нестабилна политическа обстановка бизнесът преустановява реализацията на плановете си за развитие, не предприема извършване на планирани инвестиции, което води след себе си много други отрицателни последствия, сред които са най-вече намаляване на работните места, съкращаване на инвестициите, намаляване покупателната способност на населението. Така че, нестабилната политическа среда не само се отразява отрицателно върху развитието на бизнеса, но и дърпа назад цялостната социално-икономическа обстановка в страната. Дори да не бяхме в ситуацията, в която сме в момента, винаги при провеждането на избори около два-три месеца преди и още толкова след тях определено икономическите показатели падат. И това е съвсем нормално, тъй като бизнесът застава в очакване на икономическата политика на новото правителство, съобразно която да планира своето развитие. Така че, дори и тежка, всяка прогнозируема икономическа обстановка е по-добра, отколкото нестабилната политическа среда.
- Има ли надежда с оглед предстоящите парламентарни избори на 5 октомври?
- Винаги има надежда. С днешна дата тя е свързана с очакванията за съставяне на стабилно правителство, което да провежда добра икономическа политика след провеждането на изборите на 5 октомври.
- Това от мъдростта на политиците ли зависи или от вота на българските граждани?
- Зависи първо от народа, който трябва да отиде до урните и да гласува, за да може, което и правителство да дойде на власт, да има представителност. Всички съвременници знаем какво се случва след изборите. Да, убедително избрани с 30 процента примерно от гласовете на народа. Той загубил, ама казва, че спечелил гласовете. Когато има по-висока представителност на победителите, които и да са те легитимността на правителството е по-голяма. Според изборните теории тогава пада тежестта на купените гласове. Тоест, легитимното правителство има по-голям авторитет и доверието в него е по-високо.  
Именно заради това тук искам да подчертая, че за първи път, откакто е сформиран Националния съвет за тристранно сътрудничество, работодатели и синдикати се обединяват зад общи искания към политиците, свързани със защита на основни политики, необходими за развитието на икономиката, за социалната и здравна защита на хората. Под заплахата от опасността икономиката на държавата да се срути бизнес и синдикати се обединиха.
- Освен раздирана от вътрешните ни проблеми страната ни се намира на границата на глобалния конфликт между Запада и Изтока, както между Русия и Украйна, как те влияят на местната икономика?
- Ние наистина сме на кръстопът. Освен това икономиката на страната ни все още е зависима не толкова от Украйна, колкото от Русия. Руските туристи са все още значителен фактор за развитието на отрасъла в страната ни, особено за района на Черноморието. Ние сме една от страните членки на ЕС, които са 100 процента зависими от руските газови доставки. Така че България ще се окаже една от най-потърпевшите страни в Европа от тези конфликти. Затова считам, че когато европейските политици решават за налагане на санкции в една или друга посока, те би следвало да защитят интересите на всички страни членки. За жалост, моите наблюдения сочат, че на първо място се поставят интересите на старите държави членки на ЕС, а оставят нашите проблеми като периферия. Въпреки че в последно време наблюдавам позивни за обединение между по-младите страни членки за защита на интересите ни и да не се забравя, че всички държави в Обединена Европа са равнопоставени. 
И това трябва да е така не само на теория, а и на практика при решаването на всички въпроси. Именно тук е ролята на нашите политици, които след като на ниво ЕС бъде взето решение, което ние сме длъжни да спазваме като членове, трябва да се настоява и за компенсации за загубите, които ще понесем, както го правят другите страни членки. Това считам, за правилния път, тъй като каквото и да говорим винаги става дума за пари.
- Какво ще последва, ако бъде спряно кранчето за руските газови доставки към Европа от Украйна?
- От санкциите, които Русия обяви, щетите върху икономиката на областта биха били малки. Но ако бъде спряно подаването на газ, на всички е ясно, че севлиевските фирми ще отчетат значителни загуби. Дори и хранилището в Чирен да е пълно, прогнозите са, че държавата ни ще издържи 40-45 дни и то, ако големите консуматори бъдат ограничени. Ако това се случи за бизнеса в региона и в България ще има тежки дни. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни