Заводи за биоотпадъци - в Севлиево и Дряново

В Севлиево и Дряново ще се изграждат заводи за обработка
Заводи за биоотпадъци - в Севл
В Севлиево и Дряново ще се изграждат заводи за обработка и компостиране на биоотпадъци, които трябва да бъдат пуснати в действие до края на 2015 г.

 Дотогава ще продължи и реализацията на пилотния за България проект „Прилагане на децентрализиран модел за управление на биоотпадъците в един от регионите за управление на отпадъците в България, включително изграждане на необходимата инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните биоотпадъци“. Неговата реализация е финансирана по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ и е на стойност около 4 млн. лева. Марко Ричи от института „Скуола агрия дел парко ди Монца“ в Италия представи концепцията на моделите за разделно събиране на отпадъци в трите града, влизащи в обсега на проекта – Севлиево, Дряново и Сухиндол. Според него съществуват различни видове системи за разделно събиране на хранителните и зелените отпадъци - „от врата на врата“, предназначена предимно за домакинствата и източници, които образуват подобни отпадъци (зеленчукови пазари, ресторанти, столове, лечебни заведения, училища и др.). Обикновено зелените отпадъци се събират чрез системи за доставяне на отпадъците от гражданите или на общински площадки за разделно събиране на отпадъците от домакинствата. Практиката е показала, че на човек от населението годишно хранителните отпадъци са между 70 и 130 кг, а градинските са между 20-70 кг на жител годишно. Именно защото са по-малко, зелените отпадъци се събират по-рядко. 
Днес в Севлиево ще представят приключването на първия етап от пилотния проект на МОСВ „Прилагане на децентрализиран модел за управление на биоотпадъците в един от регионите за управление на отпадъците в България, включително изграждане на необходимата инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните биоотпадъци”. По време на форума ще бъде представена концепцията на модела за разделно събиране за Севлиево, Дряново и Сухиндол от Марко Ричи от Италия, както и технологията за компостиране на събраните биоотпадъци, включваща за целта изграждане на съответните съоръжения в Севлиево и Дряново. По време на форума ще се обсъждат възможните модели за компостиране на място в малките населени места, които ще бъдат представени от Флориан Амлингер от Австрия.   
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни