Таня Христова: „Принудени сме да живеем и работим в динамична и често - неясна среда”

Въпреки индикациите в края на юни спрените евросредства по ОП
Таня Христова: „Принудени сме
Въпреки индикациите в края на юни спрените евросредства по ОП „Околна среда“ ще бъдат пуснати от ЕК, до средата на юли все още няма яснота каква ще бъде съдбата на проектите по тази оперативна програма. Докъде са стигнали двата големи габровски проекта, с

- Г-жо Христова, докъде стигна реализацията на проекта, свързан с Регионалната система за управление на отпадъците? 
- Знаете, че не поради вина на възложителя бяха спрени финансовите средства по ОП „Околна среда“. И колкото и нелогично да е проблемът беше прехвърлен към общините, които имат немалко задачи за решаване. Надявам се, здравият разум и желанието тези инвестиции да бъдат реализирани в срок да намерят реално подплатено действие с конкретен ангажимент на правителството. Това или следващо – няма значение, тъй като времето за нас е критичният фактор. По отношение на Регионалната система за управление на битови отпадъци продължава да се работи с разумно темпо.
 
 Регистрира се напредък по физическото изпълнение, но това ще бъде до изчерпване на наличния ресурс по сметката на проекта, което всъщност може да постави изпълнението му в критична ситуация. Габрово не е изолиран случай. Всички общини, които изпълняват проекти по ОП „Околна среда“, сме в едно и също положение.
- Докога ще стигнат средствата?
- По отношение на Регионалната система за управляние на отпадъците може би до началото на есента. В момента не съм готова с цифри, но още 2-3 месеца ще можем да работим по този начин. Към момента има достатъчно финансов ресурс, който гарантира следващите два, максимум три, месеца.
- А по Водния цикъл?
- По отношение на Водния цикъл няма промяна в положението. Застрашени са двете пречиствателни станции от принудителното действие по спирането на евросредствата, въпреки желанието за работа както на мен като възложител, така и на изпълнителите. Защото едно спиране не означава просто, че след възстановяването нещата ще бъдат същите. Когато един строително-ремонтен процес спре, механизация, ресурси трябва да напуснат обекта, а след време да се върнат отново. Връщането в един зимен период не означава същата ефективност, тъй като в тази ситуация темповете на строително-ремонтните дейности, както и сроковете на изпълнение ще бъдат съвсем различни. И цената за работа – също.
- Ако не бъдат спазени сроковете за изпълнение проектите, ще има ли санкции отстрана на ЕК?
- Към момента нито един от договорите не е с изтекъл срок. Европейската комисия трябва да получи увереност и гаранции, че даден управляващ орган или изцяло действията на държавата са наистина ангажирани и ясни по отношение справянето с проблемите, които бяха регистрираха. За съжаление, тези проблеми механично бяха пренесени върху нас, кметовете и общините и върху фирмите, които са в затруднено положение поради липса на разплащане. Това, което мога да кажа, е, че до изчерпване на ресурса ние се опитваме да спазваме темпото и сроковете. Но когато говорим за многомилионни плащания една община - малка или голяма, трудно може да намери източник за префинасниране на този ангажимент. Договорите имат строги клаузи и всеки има право да търси тяхното спазване. Затова се надявам здравият разум да надделее и въпреки изгубените месеци има начини и действия, които могат да спасят най-важната оперативна програма. Защото, ако тези проекти бъдат трайно замразени, цената за всички нас като граждани ще бъде много висока. Нашите ангажименти, които имаме към ЕК, са за пречиствателни станции, за регионални системи за отпадъци. И те трябва да бъдат завършени в срок, за да не трябва да се справяме с нови проблеми след няколко месеца. Всичко това буди у нас само тревога и безпокойство. Разбира се, с немалко усилия ние се опитваме да действаме, включително и чрез Националното сдружение на общините в България. Към момента няма конкретен резултат.
 - Кога ще бъде асфалтиран бул. „Априлов“?
- Известно е, че бяха спрени средствата, както по ОП „Околна среда“, така и на фонд „Флаг“, който финансира проектите за асфалтиране. В момента се съгласува допълнителна дейност, която е свързана с прокарване и полагане на още един провод, който се оказа изключително важен. Преди седмица в съботния ден почти целия град остана без вода именно поради проблеми в тази част на трасето. Затова предстои още едно разкопаване. Участъците на бул. "Априлов" са фрезовани и в скоро време, без да се ангажирам с конкретна дата, тъй като сме принудени да живеем и работим в динамична и често пъти неясна среда, булевардът ще бъде асфалтиран, както и планираните участъци в рамките на ул. „Брянска“, съвместно с изграждането на кръговото движение пред Консултативна.
- Г-жо Христова, бихте ли коментирали и факта, че по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикати и работодатели подкрепиха предложението такса битови отпадъци да бъда изчислявана на база реализирано количество смет още през 2015 г., което Националното сдружение на общините   категорично не прие?
- Темата е много щекотлива. През миналата година имаше ангажимент, който залегна и в закон, че ще се разработят варианти на методики за изчисляване на таксата битови отпадъци според количеството смет. НСОБ беше идентифицирано като страна, която ще участва активно в разработката му. За съжаление, този процес някак си беше пренебрегнат. Липсата на партньорство, на предварителен дебат, на дискусия, цялостен анализ на необходимите законодателни промени, които един подобен нов подход би наложил, за да може тази методика да бъде работеща, справедлива и възможна за реализация доведе точно до това неразбиране. Решението на държавата очевидно не беше достатъчно широко и прозрачно коментирано и това доведе до натиска, чрез който успяхме чрез обединената структура на общините да отвоюваме поне едногодишното отлагане за прилагането на този механизъм. Макар че повечето колеги искаха влизането в сила да бъде отложено с повече от година. Габрово също имаше определени хора, които да работят по този проблем, но се проведе само една срещав рамките на сдружението. И така не проработи добрата идея, която беше заложена в предложението за широко обсъждане и  форма на сътрудничество с различните държавни и други партньорски институции, за да може наистина да се създаде работеща методика, която ще гарантира справедливост и приложимост.
 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни