Валери Митов иска незабавна забрана на райския газ

Водеща! Snimkata-e-ilyustrativna-ot-Internet-(„Indipend-nt“)
Снимката е илюстративна от Интернет („Индипендънт“)
Народният представител от БСП за втори път вдига проблема

Valeri Mitov

 Настояването на народния представител от  Габрово Валери Митов за пълна забрана на внос и продажба на райски газ вчера намери широк медиен отзвук. 
    В позицията си депутатът от БСП иска райския газ да влезе в списъка на наркотичните вещества и да се прилага цялата тежест на закона срещу дилърите.
    Темата с разпространението на райския газ сред децата продължава да е на дневен ред, казва Митов, които точно преди 6 месеца повдигна въпроса в Народното събрание и поиска отговор от министър проф. Христо Хинков за Държавния здравен контрол по спазване на законовите забрани за продажба и употреба на диазотен оксид (райски газ). 
    В началото на юли миналата година здравният министър изтъкна няколко трудности пред контролните органи да прилагат Закона за здравето и по-точно забраната, въведена с изменението и допълнението на закона от 05.08.2022 г.
Защо не се прилага ефективно закона за здравето по отношение на райския газ
    Контролът по въведените забрани е възложен на регионалните здравни инспекции. Те трябва да проверяват и установяват забраните и ограниченията, свързани с продажбата и употребата на райски газ.
    Според Хинков основните трудности за ефективното прилагане на разпоредбите са свързани с изключенията за продажбата и употребата на райски газ за целите на хранително-вкусовата промишленост.
    Райски газ е допустимо да се използва единствено като добавка в храните при производството им, което не може да бъде еднозначно установено от РЗИ. Това позволява свободната му продажба в търговски обекти и употребата му в закрити обществени места – практика, прилагана в множество нощни и развлекателни заведения.
    Българска агенция по  безопасност на храните и МВР извършват съвместни проверки, за да се установи дали в търговски обекти и други се употребява райски газ в съответствие с допустимите изключения по чл. 54а, т. 5 от Закона за здравето (за хранително-вкусова промишленост).
    В отговора към Митов министърът не цитира никакви цифри и резултати от проверките.
    Трудност, свързана с осигуряване на ефективен контрол, е и липсата на законова регулация по отношение притежанието на райски газ.
    Когато райският газ се съдържа в различни контейнери, опаковки, балони, които не са етикетирани съгласно нормативните изисквания, не e възможно идентифицирането на съдържанието в тях.
    Наложилата се практика на употреба на райски газ чрез неидентифицирани опаковки не позволява предприемането на мерки от страна на държавата, с които райският газ да бъде ограничаван.
"Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат."
    Това твърди в позицията си сега Валери Митов:    
    "Райският газ се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат. Проблемът беше решен за кратко, след като тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова предприе решителни действия чрез масирани проверки от Комисията за защита на потребителите и инициира бързи законодателни промени. Инициативата є срещна подкрепа от всички политически сили. Проблемът бе видимо решен. За съжаление, служебните кабинети спряха борбата с този бич сред децата. Редовното правителство също не прави нищо по темата. Флакони се търкалят пред училища и по детски площадки. 
    Като народен представител от БСП, зададох въпрос към министъра на здравеопазването относно проверките на РЗИ се оказа, че не разполагат с оборудване, с което да установят дали газът е диазотен оксид, тоест райски газ. Единствено ако на даден флакон е обозначен този газ, тогава може да се констатира като нарушение. И от хиляди проверки в цялата страна, има много малък брой актове за нарушение. Така популярните пълнители с райски газ са опасни за здравето, особено при подрастващи и са забранени за продажба. Очевидно е, че там, където няма политическа воля, се намират извинения.
    Въпреки че повечето родители знаят, искам пак да напомня, че райският газ крие много сериозни рискове за здравето на децата и младежите, особено в комбинация с алкохол. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира в екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на сърдечна дейност.
    Сред рисковете са още дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост. За това не можем да си позволим разпространението да продължи.
    В края на миналата година във Великобритания се прие притежаването на райски газ да е престъпление.
    Незабавно трябва да се гласува в Народното събрание пълна забрана за внос и продажба на райски газ!
    Райският газ трябва да влезе в списъка на наркотичните вещества и да се прилага цялата тежест на закона срещу дилърите и тези, които го използват. Нужни са спешни мерки, защото сме длъжни да опазим младите хора от този наркотик, който залива страната с епидемични размери."
 
   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни