Истина ли е това? Премахват пазара на Шиваров мост

Препоръчана! Sreschata-s-kmeta-na-grada-ne-uspokoila-t-rgovtsite
Срещата с кмета на града не успокоила търговците
Пазарът на Шиваров мост е под заплаха от премахване. Търговци и граждани са решени да го спасят

Община Габрово е издала заповед за премахване на пазар „Шиваров мост“, която не е отменена към днешна дата и шансът за спасението му остава в съдебната власт и в обективното отразяване на казуса от страна на медиите. Под претекст, че собственикът на конструкцията не заплаща наем към Община Габрово за вече преименуваното като „слънцезащитно“ съоръжение, се издава заповед за премахването на пазара, въпреки че 20 годни не е търсен наем от страна на Общината, което според тях е законосъобразно до 2020 г., но към днешна дата не е. Подобно твърдение е напълно неоснователно, тъй като за дейността на пазарите има определена тарифа и всеки, извършващ търговия на територията, заплаща такса по нея за ползваната площ. Може би, когато това не е „нашият“ човек или „нашата“ фирма, понятието законосъобразност може да се промени. С издадената заповед сякаш казват на спортния клуб „Ние ще съборим стадиона, но вие продължавайте да тренирате! Ние мислим за вас и ще помагаме на футбола!“.

Вместо Общината да съдейства за неговото развитие, тя предпочита да унищожи пазара – неизменна част от историята и бита на Габрово. С така издадената заповед преустановяват внезапно дейността на търговците на пазара. Без предупреждение! Без дължимото уважение за труда им години наред. Труд, който те полагат, както в смразяващия студ през зимата, така и в изгарящата жега през лятото. Тези хора и техните семейства са притиснати до стената. Ковид не успя да ги унищожи, макар че ги постави пред много тежки изпитания, но Общината е напът да го направи.

Без конструкция няма пазар. Може ли това да се предотврати?

След срещата с кмета на Габрово, търговците не си тръгват спокойни, а с още по-голям хъс започват да събират подписи в подкрепа на исканията си и търсят подкрепа от местни и национални медии, които да отразят събитията обективно. Бяха събрани над 1000 подписа в защита на пазара само за ден. Търговците и габровци, както и всички жители на околните населени места, които посещават пазара, открито заявиха с подписите си, че желаят той да бъде запазен. Този пазар е работно място за много хора, осигурява препитанието на десетки семейства, той е средище за общуване, мястото, на което можеш да закупиш пресни ягоди, череши, зеле, чушки, грозде и други в малки и по-големи количества, и да бъдеш сигурен в произхода им.

Затова нека не рушим, а да запазим пазара на „Шиваров мост“!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни