Пепа Сомлева: „Габровският предприемач винаги е доказвал, че е силен и борбен по време на изпитания„

Pepa-Somleva
Пепа Сомлева
Пепа Сомлева е председател на Регионалната стопанската камара в Габрово и общински съветник в местния парламент на Габрово.

За това как са се отразили ковид-епидемията и войната в Украйна върху дейността на Регионалната стопанска камара в Габрово и в резултат на това имало ли е фалити сред членовете на РСК, реализирани ли са поставените пред Камарата в началото на 2022 година цели и какво предстои през 2023 г. пред габровската Стопанска камара е разговорът с Пепа Сомлева.


- Г-жо Сомлева, как се отрази ковид-епидемията върху дейността на Регионална стопанска камара – Габрово?

- На мен ми се иска да говорим за днешните проблеми, защото с ковид очевидно вече се справихме, но ще отговоря и за този период.

Ако въпросът се отнася до работата на организацията, то тя не е прекъсвала, въпреки че по-голямата част от времето работехме онлайн. Преболедувахме и ковид – каквото е за всички, това е и за нас. Справихме се. На мен ми се иска обаче да кажа как се справи бизнесът. Габровският предприемач винаги е доказвал, че е силен и борбен по време на изпитания. Самата криза, свързана с ковид, премина през различни фази и във всяка от тях бизнесът реагираше адекватно. Разбира се, в различните браншове се развиваше според спецификата. В началото основен проблем бяха малката достъпност на тестове и нормативните неуредици, заради които не се получаваха болнични по време на карантина. Липсата на болнични и карантинирането на цялото семейство на практика оставяше цели домакинства без доходи и това беше причината много работещи да избягват тестването и посещението при лекар. После тези проблеми бяха решени от държавата.

Имаше леки трусове при доставките и изпълненията на поръчките, но като цяло индустриалният сектор се справи добре.

В хотелско-ресторантьорския бранш също имаше трудности, но като цяло ковид се оказа малкото зло на фона на скока на цените на енергоносителите за бизнеса през миналата година, който наистина доведе до прекратяване дейността на малки търговски обекти и на някои заведения.

В началото, когато търговията с ел. енергия излезе на международна борса и скокът на цената стана сериозен, много предприятия нямаха предвиден ресурс за това и се наложи да задлъжнеят непредвидено. Някои енергоемки производства временно спряха, други започнаха да работят в часовете, когато цената на тока е по-ниска, но всички, естествено, калкулираха в крайната си продукция новите цени, които в крайна сметка плащат гражданите.

Това е само една от причините за ръста на инфлацията. Друг проблем е, че в момента липсата на кадри е достигнала такива нива, че много работодатели дават по-високи заплати отпреди година, но въпреки това не успяват да попълнят нуждите си. През второто тримесечие на миналата година ръстът на СРЗ беше голям, но през третото леко спадна. Виждам желание за борба за оцеляване, което е добре. Лошото е, че научаваме за решения на управленско държавно ниво, които водят до допълнително по-високи цени на газ, горива и ел. енергия, които изтощават допълнително икономиката. Друга съществена причина за високите разходи за енергия на икономиката ни е недалновидната политика на държавата в последните 10 години по отношение подкрепата на въвеждане на нискоенергоемки технологии чрез средствата по оперативните програми. Гореспоменатите проблеми се натрупват и това действително може да доведе до фалити, които са предпоставка за безработица и глад, защото въпреки недостига на кадри, преливането им не е елементарен процес.

Съвсем друг е въпросът, че загубата на определени производства е пагубна за обществото и държавата и това трябва много стриктно да се следи.

- А войната в Украйна?

- Както при ковид-кризата и при всяка друга война, някои спечелиха много, други пострадаха. Спечелиха търговците и производителите на оръжие, търговците на зърно, хотелиерите, а всички останали платихме повишените цени на енергоносителите, нарушените доставки.

Нашата икономика не е силно зависима от този регион, но въпреки това има фирми, които имат отношения с Руската федерация. В един момент имаше и проблем с доставките на желязо, цените на всички материали се повишиха. Транспортните разходи и международните застраховки на стоки станаха неимоверно високи. Вече много дълго се чака за доставки от Далечния изток – чипове, офис и друга техника.

- Имаше ли фалити сред членовете на Камарата?

- Фалитът е сложен и дълъг процес и засега нямаме информация за регистриран такъв. По време на ковид-кризата някои производства отбелязаха ръст (стоки за дома, обзавеждане, санитарни материали и др.), който сега спада и това се компенсира по различен начин. Имаше временни прекъсвания на производства или намаляване темпото на работа, но окончателно спиране за сега не е регистрирано.

- Успяхте ли да реализирате поставените си в началото на 2022 година цели?

- Да, доволна съм. Приключихме две успешни обучения по НПДЗ /Националния план за действие по заетостта/, два сертификационни курса по ЗБУТ /здравословни и безопасни условия на труд/, работим по започнатите проекти и планираме нови. За съжаление, държавата изостава в стартирането на процедури по реализация на различни дейности и това води до застой.

- Според прогнозите на експерти, се очаква нова грипна вълна. Какви ще бъдат последствията от нея върху все още неукрепналите от ковид-епидемията габровски фирми?

- Едва ли епидемията като такава вече може да изплаши предприемачите. По-скоро, както споменах по-горе, липсата на кадри е основният проблем, защото при нормален комплект на работното място грипна епидемия, във вида в който я познаваме, не би се отразила сериозно, но при критичен минимум на персонал това е предпоставка за проблем и то сериозен. За сега не се съобщава за засегнати от грипа производства.

- Вие сте председател на РСК-Габрово, общински съветник, председател на Будно Габрово, родител, ръководите своя фирма, как се справяте, както се казва с толкова „дини под мишниците си“?

- От една страна всички тези дейности са част от моето амплоа и ме правят щастлива. От друга, те са живия живот и би трябвало всеки да може да се справи с тях. От трета страна, човек е в мир със себе си, когато вижда смисъл от направеното и плода на труда си.

Има една сентенция на Конфуций: „Избери работата, която обичаш и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си.“ Може би това е причината да нося с лекота и усмивка „кръста си“.

- Какво предстои пред Габровската Стопанска камара през 2023 г.?

- Ще реализираме регулярните задачи, продължаваме започнатите проекти, планираме нови дейности. Надявам се да мога да разкажа какво сме осъществили в края на тази година. Пожелавам на всички предприемачи, на всички трудещи се и на всички граждани много успешна 2023 г. А преди всичко се надявам да сме здрави. С всичко друго ще се справим.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото