Даниела Йорданова: "Акцентите на КТ "Подкрепа" са експертиза, активност и компетентност"

Водеща! Daniela-Iordanova
Даниела Йорданова
След конгреса - КТ "Подкрепа" ще продължи активна политика на доходите

За акцентите на XI конгрес на КТ „Подкрепа“, за нейната 34-годишнина, за основните теми, които са коментирани на конгреса, за борбата на синдиката за повишаване доходите на хората, намаляване на инфлацията, увеличаване на минималната работна заплата, за готовността с искания пред новото правителство, което се очаква след парламентарните избори, разказва Даниела Йорданова, председател на СРС „Подкрепа“ - Габрово.


- На 8 февруари се проведе конгрес на синдиката КТ „Подкрепа“. Кой поред е той?

- На 8-9 февруари се проведе XI конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа”, който съвпада с 34-годишнината от създаването на синдиката, рождения ден на д-р Константин Тренчев и премина под мотото „С „Подкрепа“ в бъдещето!“.

Конгресът е върховен орган на Конфедерацията, който се свиква веднъж на четири години. В него взеха участие 600 делегати от цялата страна - представители на регионалните и браншови структури на синдиката.

Конгресът беше открит с встъпително слово на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Своите приветствия и поздравления пред делегатите на XI конгрес поднесоха президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на АОБР Цветан Симеонов, председателят на СФСМВР Валентин Попов и президентът на НО „Малки български хора“ Светослав Чернев.

Делегатите и гостите на конгреса бяха поздравени специално и от почетния президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Сред официалните гости на конгреса бяха посланици и социални аташета, обществени организации и институции, общественици и интелектуалци.

В работата на XI конгрес на КТ „Подкрепа“ взеха участие още чуждестранни гости от синдикални организации.

- На 8 февруари се навършиха 34 години от създаването на КТ „Подкрепа“, какво се случи през всичките тези години?

- За да отговоря на този въпрос, ще си позволя да цитирам думи на президента Румен Радев, с които той се обърна към делегатите на конгреса: „Всеки конгрес е повод за анализ и равносметка, но бурният живот през тези три десетилетия, през който мина вашата организацията, се превърна в опора и безмилостен критик, но и ценен, и търсен партньор от властта.

Искам да се обърна с думи на признателност към всички вас за това, че неотклонно следвате правата и интереса не само на вашите членове, но и на всички трудещи се. Надявам се да работим за по-справедлива, по-добра България и просперираща Европа. Вие сте организацията, която търси причините на проблемите в техния генезис. Ние сме длъжни като общество да отговорим на проблемите и исканията на хората“.

Постигането на консенсус по важни теми, обсъждане и приемане на анализи, становища и други послания към обществото, законодателите и изпълнителната власт утвърди КТ „Подкрепа” като важна част от гражданското общество. С приемането ни в ЕС нарасна ролята на институционалния орган за граждански диалог.

С това и акцентите при участието ни в този орган са експертиза, активност и компетентност.

Съвместно с КНСБ и след провеждане на многократни стачки наложихме ограничения в упражняването на нощния труд, увеличи се цената му от 0.25 ст. до 0.15 на сто от размера на минималната работна заплата, подписаха се колективни трудови договори за различни отрасли и браншове, с което се определиха конкретни договорености по отношение на заплащане на труда, допълнителна платена отпуска, обезщетения и синдикална закрила на своите членове.

КТ „Подкрепа” предложи различни механизми за справяне с проблема на трудовата имиграция чрез договаряне многократно в годините нови размери на МРЗ, неуспешно догонващ процента инфлация; търсене на справедливост за по-добро качество на живот; адаптиране на работниците към новата работна среда и нови професии.

- Какви бяха акцентите на конгреса, кои теми бяха най-обсъждани?

- Най важният акцент на конгреса беше изборът на ново ръководство на КТ „Подкрепа”. С гласовете на 563 делегати ХI конгрес на КТ „Подкрепа“ преизбра за свой президент Димитър Манолов и за вицепрезидент Йоанис Партениотис.

Конгресът утвърди броя на конфедералните секретари - членове на Изпълнителния съвет, да бъде пет.

Най-обсъжданите теми на конгреса бяха участие на лидерите на КТ „Подкрепа” и КНСБ в делегацията за преговори с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост, в частта за българската енергетика и отлагането на свиването на капацитета на въглищните централи с 40%, за да не се допусне, по думите на лидера на КТ „Подкрепа”, България да се превърне „от енергиен лидер в енергиен лузър” и ще се бори докрай да падне изискването за затварянето на въглищните централи.

Ние не настояваме миньорите да дишат прах и да газят кал. Ако и когато се появи устойчива алтернатива на въглищата и запазване на работните места, която да замени празните приказки за слънце и вятър, ние първи ще застанем зад нея“, добави още Димитър Манолов.

Обсъдена бе политическата ситуация в България, превърнала парламента в политическо студио, от което всеки обещава нещо, за да се хареса на електората, без да си дава сметка на каква цена го прави и какви щети може да нанесе.

Имам лоша новина за политиците - гладният отдавна вече не вярва на сития”, предупреди лидерът на „Подкрепа” и завърши с цитат от популярна песен - „Нищо не ми обещавай за утре, аз искам сега удобни обувки. Утре започва от днес, днес е само вчерашното утре!”.

Коментирани бяха лошите условия, при които работят хората на много места и в държавния, и в частния сектор, експлоатацията на работниците. Синдикатът ще продължи да настоява работната седмица да е от 48 часа, а не 56, както досега.

Става дума за пенсионнната реформа. „България не се състои само от лъскави офиси с бели якички, ще се пенсионираме не само когато не можем да ходим на работа, но и до магазина”, напомни лидерът на КТ „Подкрепа”.

Коментирахме и очертаване на нови перспективи в работната среда, съобразно предизвикателствата на съвременните условия и криминализиране на нарушенията на работодателите при неспазване на синдикалния процес.

- Стана ли дума за повишаване доходите на хората, за борба с инфлацията, за нова минимална работна заплата?

- Въпросите за повишаване на доходите, за борба с инфлацията и нова минимална заплата винаги са били доминиращи. За определяне на размера на минималната работна заплата се изисква системен подход, а не да се разглежда на парче.

Синдикатът ще продължи активна политика на доходите не само по отношение на размера на МРЗ, съотносима на европейската такава, но и на увеличение на всички доходи по отрасли и браншове. Там, където не се постигне консенсус, ще се премине към ефективни стачки до намиране на разумно решение. Медиите ни информират за напрежението сред трудещите и ние постоянно сме свидетели на стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд, последните от които бяха на служителите в транспорта, а към днешна дата и на служителите от „Български пощи“, където през 2022 година получихме сигнали за увеличени заплати с 2.00 лева. Няма как да очакваме качествени услуги там, където заплащането е унизително.

- Готови ли сте с исканията си пред новия парламент, който ще бъде избран на 2 април?

- КТ „Подкрепа” винаги има готовност да продължава да устоява своите искания в областта на доходната политика, енергийните мощности и законодателни промени в условията на труд.

Основополагащият се въпрос тук е ще има ли правителство, пред което да отстояваме своите искания, и ако има такова, колко дълго ще се задържи и това време ще бъде ли достатъчно, за да постигнем целите си, а именно: приемане на дефиниция за „бедност”, тема, по която трябва да продължим да работим; увеличаване на минималните обезщетения за безработица; достигане на заплатите по КТД за медицинския персонал в болниците, търговски дружества и в някои второстепенни разпоредители; усъвършенстване на законодателството така, че всички работници да са обхванати от КТД; усъвършенстване на закона за правото на стачка; изискването сумираното изчисляване на работното време да се прилага само в непрекъсваемите производства; търсене на възможни алтернативни решения за справяне с финансовата, икономическата, енергийната, здравната и хуманна криза; повишаване на трудовите възнаграждения на работещите в социалната сфера и по-конкретно в предоставяне на социални услуги, където, за съжаление, размерът им не отговаря на трудността и спецификата на труда.

А също така хармонизиране на законодателството с международните и с новоприетите европейски правни норми в социалната област в интерес на работещите в България; коренна промяна в модела на разпределение на националния доход между капитала и труда; ускорено повишаване на МРЗ и приемане на автоматичен механизъм за ежегодното й договаряне, който да се основава на социални и икономически критерии и показатели.

- Ще има ли промени в начина на защита на синдикалните членове и техните трудови права? Ще продължи ли юридическата подкрепа на членовете на КТ „Подкрепа“?

- Начинът на защита и промяната й зависят от законодателните промени. Колкото повече трудови права договорим, толкова по-силна ще бъде защитата на синдикалните ни членове. Нашата кауза е не само да подпишем един колективен трудов договор, но и да се стремим да проследим неговото изпълнение във времето.

Полагаме усилия да предоставяме най-добрата правна защита на нашите членове и всеки, който ни е потърсил за помощ. Имаме вече спечелени дела срещу работодатели и ще продължим да водим битката за достоен труд.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото