Енергийният министър Румен Радев посочи възможните технически решения за седемте публични сгради в Габрово с отопление от ТЕЦ

Rumen-Radev
Румен Радев

    Възможните технически решения за седемте публични сгради (детска градина "Слънце", Консултативна поликлиника, ДКЦ, Областно пътно управление, Спортна зала "Орловец", Пожарна и музей "Дом на хумора и сатирата") са както преминаване алтернативно на природен газ, но и преди всичко монтиране на термопомпи съответно агрегати с директно изпарение на хладилен агент. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев на пресконференция вчера. Има смисъл да се търсят дългосрочни решения, а не само решения за конкретния отоплителен сезон, подчерта той.
В момента ние развиваме и двете посоки - мерке които да осигурят потреблението за този сезон и по-дългосрочни. Една част от тях могат да се реализират и през проектните предложения за енергийна ефективност и енергийно обновяване на публичния сграден фонд. Търсят се и други възможности. Правят се и се разработват в момента и инвестиционни проекти.
    Частта на битовите потребители, което всъщност е голям удар в Габрово. Това са 4100 битови абоната, но 4100 абоната не е равно на 4100 физически лица. Това, което направихме, е едно бързо обследване на капацитета на енергийната мрежа. Тя позволява, това е временното решение - алтернативно електропотребление. Именно в тази връзка е конкретната подкрепа за този отоплителен сезон. В по-дългосрочен план трябва да се търси в двете възможни технически решения - или да се продължи развиването на централно топлорподаване има такава възможност, обследва се (Габрово е и газифициран като град) или подмяна на индивидуалните абонатни станции по сградите. Важното послание в случая - няма да остане никой неподкрепен за този отоплителен сезон.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни