Ружка Чаракчиева е „Доктор хонорис кауза" на НМА

Топ новина! -Prof.-d-r-Sava-Dimitrov-i-Ruzhka-CHarakchieva
Проф. д-р Сава Димитров и Ружка Чаракчиева

    Проф. д-р Сава Димитров – ректор на Национална музикална академия “Професор Панчо Владигеров, връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на НМА на проф. Ружка Чаракчиева на редовно заседание на Академичния съвет миналата седмица.
    Именитата българска пианистка проф. Ружка Петрова Чаракчиева е родена в семейството на изтъкнатия габровски педагог, диригент, цигулар и музикален деятел Петър Чаракчиев. 
    От 6-годишна се занимава с пиано, на 12 години е приета в Софийския интернат за даровити деца в класа на акад. Андрей Стоянов. Завършва Държавната музикална академия (сега Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”), специализира в Московската музикална академия и Музикалната академия на Виена. 
    Лауреат на международния конкурс за пианисти „Роберт Шуман“ – Цвикау, Германия, награди от международни конкурси в Румъния и Англия, Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Името й е записано в изданието „Кой кой е в музиката“ – Кеймбридж, Великобритания. Изнасяла е концерти по целия свят, а възпитаниците й са носители на награди от редица престижни конкурси. 
    През 2006 година Общински съвет – Габрово провъзгласи Ружка Чаракачиева за Почетен гражданин заради приноса й в музикалния живот на Габрово, България и света.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни