След 25 години Габровски камерен оркестър възстанови концертите с талантливи деца

Водеща! Ideyata-za-kontsertite-e-na-ideya-na-Elena-V-lkova-i-Mirela-Valyavicharska
Идеята за концертите е на идея на Елена Вълкова и Мирела Валявичарска
Съвместният концерт на Габровски камерен оркестър с млади инструменталисти бе на 28 февруари в ХГ „Христо Цокев“.

След почти 25 години бе възродена една традиция за концерти на оркестъра с талантливи възпитаници на габровски музикални педагози по идея на Елена Вълкова и Мирела Валявичарска.
При препълнена зала и възторжена млада публика участниците: цигулари, пианисти, обоистка, кларнетист и китари изпълниха части от Концерта за кларинет и два клавирни концерта от Моцарт, прекрасният концерт за обой и оркестър от Доменико Чимароза, пиеси от Белла Барток, Жул Масне, Джон Уйлямс и музика за деца от Шарл Данкла, Анатолий Комароввски, Наталия Бакланова, Захар Багиров, Парашкев Хаджиев и други. Възторжен, великолепен, обещаващ концерт с млади таланти, чието изпълнение бе изпращано с много овации. 
„Трябва да отбележа, че още от миналата година, от фестивала „Дни на камерната музика“ ние започнахме да работим с младите хора и след близо 25-годишно прекъсване за моя голяма радост възстановихме традиционните концерти на Габровския камерен оркестър с подрастващи изпълнители от Габрово. 

Симеон ВитановСимеон Витанов


След като се бях завърнал в Габрово като млад диригент, възпитаник на Детската музикална школа със славни традиции и успехи (нейни възпитаници са Даниела Данис, Христофор Михайлов, Ивайло Ангелов, които са част от Габровски камерен оркестър), моята амбиция беше деца, които свирят, и всички техни преподаватели по някакъв начин да бъдат приобщени към едно общество, което наричах филхармонично. За жалост школата беше закрита и моите близо осемгодишни усилия децата да бъдат приобщени чрез музиката и да бъдат част от редовната публика на Габровския камерен оркестър пропаднаха. Крахът на школата, която бе закрита, бе една голяма катастрофа. Това беше една моя голяма болка. Бяха спрели концертите в Априловска гимназия…
За 1992 – 2007 г. ние не направихме нито един концерт. След това започнахме да работим с ученици. Направихме много образователни концерти за училищата в града благодарение на Елена Георгиева, инспектор по музика. 
За отбелязване е, че диригентът Димитър Цонев, който беше преподавател в ОУ „Ран Босилек“, направи училищен хор, който пееше с нашия оркестър. Скоро и това прекъсна.
По-късно с Маринела Събева от отдел „Култура“ при Община Габрово и директорите на Исторически музей и Художествена галерия решихме да направим по Западен образец часове по история, изобразително изкуство, музика – извън училище. Бяха събрани всички директори на училищата с намерение часовете по история да бъдат изнесени в музея, а тези по изобразително изкуство и музика да са слети и да бъдат в Художествената галерия, където се правят камерните концерти. Преди около десетина години това срещна неразбиране от училищните директори: инициативата ще пречи на образователния процес, че има строги мерки от МОН за излизане от училище. Отново бях разочарован....
По-късно спорадично се правеха образователни концерти през летния период. Мина време и самите преподаватели по музика решиха, че всичко погребано трябва да се възкреси. Моята колежка Елена Вълкова, челист в Камерния оркестър, беше инициатор това да се случи.
Бе направен един концерт само с деца, който бе записан от БНР и излъчен по програма „Христо Ботев“.
И сега с концерта на 28 февруари възстановяваме нашата традиция. Млади изпълнители, дори тези, които току-що прохождат да свирят с Габровски камерен оркестър. Те да получат впечатление за това, което наричаме сериозна музика, да бъдат възпитани в тази посока. Децата, които свирят на някой инструмент ходят при преподаватели със заплащане. Частните учители имат своите успехи. Това, което не може да замени музикалната школа е, че децата не общуват помежду си, няма я средата на школата.

Виктория ДиневаВиктория Динева


Това, което започнахме да правим с настоящия концерт, с Дните на камерната музика - спокойно можем да кажем възстанови средата, която габровските деца загубиха преди 25 години. На концерта свириха Михаил Попов, Уна Бурек, Виктория Динева, Андреа Савекова, Давид Едгар, Емили Цонева, Косара Пашанкова, Мария Колева, гости – великолепните млади изпълнители Божана Косева (Бургас) и Симеон Витанов (Велико Търново).
Габровските деца са възпитаници на музикалните педагози Елена и Ивелин Вълкови, Даниела Данис (цигулка), Мирела Валявичарска, Елена Назърова (пиано) и Пламен Русев (китара).
Подготвил съм информационна система за работа – преподавателите ще получават информация за програмата на нашите концерти за да могат да се организират, да направят аранжименти. Елена Вълкова направи великолепни аранжименти за младите участници. Тя е един чудесен сътрудник. Бих отбелязал и Ивайло Ангелов, виолист в Камерния оркестър, също възпитаник на някогашната музикална школа, който е бил и преподавател в Музикалното училище във Варна. 
Участието на децата с оркестъра е твърде трудоемък процес. Всички изпълнявани произведения трябва да бъдат адаптирани за оркестър. А децата са заредени с невероятна енергия. Това, което правим в момента с Габровския камерен оркестър - първи концерт от бъдещи такива с деца го има само в СМУ „Любомир Пипков“ в София“, сподели диригента Иван Стоянов
„След политическите промени в началото на 90-те години и закриване на Музикалната школа (Школа по изкуствата „Емануил Манолов“) интересът към изучаване на музикални инструменти спадна.
За радост последните десет години настъпи промяна – преподавателите просто не можем да поемем нови деца, които искат да свирят. Млад музикален педагог по цигулка е Даниела Данис (свири първа цигулка в Камерния оркестър). Има желаещи да свирят на акордеон, а няма преподавател. За китара има двама преподаватели, май че се поява и такъв на ударни инструменти. Новото поколение родители искат децата им да учат да свирят. Една от първите участнички, преди 25 години, в някогашните концерти на оркестъра с деца беше майката на Емили Цонева, която тази вечер свири Концерт № 20 (бавна част) от Моцарт. Чудесна приемственост, която надяваме се да продължи“, отбеляза Елена Вълкова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни