Квинтет от млади хора превърна концерта „Дървото на влюбените" в истинско духовно преживяване

Препоръчана! Boryana-i-Ioana-apostolovi,-bratya-Emrah-i-Redzhep-Yak-bovi-i-Konstantin-Kuchev-
Боряна и Йоана Апостолови, братя Емрах и Реджеп Якъбови и Константин Кучев
Фестивал "Здравей, Здраве!" се проведе за седми път в Габрово

    Концертът „Дървото на влюбените“, талантливо поднесен като духовно преживяване, бе финал на първия ден от програмата на VII фестивал „Здравей, Здраве!“ на 11 февруари в зала „Възраждане“.
    Преплитайки десетки течения в музиката от древността до днес с гласовете си и инструментите, сестри Боряна и Йоана Апостолови, братя Емрах и Реджеп Якъбови и техният приятел Константин Кучев привлякоха вниманието на публиката с творческия си стремеж в един концерт-откровение за любовта, мъдростта и истината, милостта и смирението. 
    Прозвучаха песни –свободни, търсещи, докосващи съкровени духовни струни, като „Слънце, научи ме да обичам като теб“, „Довери ми се“, „Ще пея за любовта“, „Безпределен път“, „Имам само любовта“, „Благодаря, че си до мен“ и др.
    Приветстван от организатора Ивелина Елмазова, квинтетът получи по една червена ябълка и изпълни по молба две песни – за копнежа в любовта и копнежа в природата.
    Сестри Апостолови са от Стара Загора. Двамата братя са израснали в Борино, Родопите, и са завършили Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян. Емрах, 29 г., е завършил Националната художествена академия. Реджеп, 26 г.  – Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Оркестрово дирижиране“. Константин е завършил „Пеене“, свири от малък на цигулка, китара и други интересни старинни инструменти.

каонцуертът
    Двете сестри Боряна и Йоана са израснали в Стара Загора. 
    Двамата братя Емрех и Реджеп Якъбови са от едно прекрасно село Борино в Родопите. 
    Младите хора споделят, че ги е събрала любовта към Бога, доверието, приятелството, музиката, това, че пътищата им се преплитат по най-чудни, прекрасни начини. В един момент заедно се преплитат и в тази музика.
    „Заедно сме от много години - казват те. - Познаваме се и сме свирили  на концерти, фестивали, домашни събирания.“
    99 процента от песните, които изпълняват на концерти в този състав,  са авторски. В момента отсъства един музикант от състава – перкусионистът (свири на различни ударни инструменти) Петър Йорданов от София.
    Насочват усилията си към малките населени места - да имат концерти дори в селата в Родопите. Свирят пред различни аудитории.
    Връщането към древни инструменти също е интересен момент. Момичетата свирят на дафове – ударни инструменти, а братята – на струнни, дървени саздове. Единият инструмент, на който свири Константин, се казва рабаб. В съпровод на този старинен струнен инструмент са се пеели песни за Бога. 
    „И до ден-днешен на тези инструменти се пеят Божествени песни - разказват изпълнителите, - както и на дар, и на сидар. Избрахме ги, защото те идват от една традиция, която носи дълбоко вътрешно пространство. И наистина те са свързани с цялата традиция на Изтока.
    Възможност да се види колко са близки всички етноси и фолклори. Навсякъде има едно разнообразие от цветове. Имаме много и различно влияние от различни места по света.“ 
    Боряна и Йоана знаят песни от много различни краища по света. Те пеят песни на персийски, гръцки, индиански… Повече във възхвала на Бога, Светлината и Слънцето. 
    Концертната им дейност продължава през пролетта в село Райовци, край Елена. През лятото ще пеят сред уникалната магическа красота на Белоградчишките скали.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни