Учен, с интерес към психиатрията и неврологията, разказва за клиничен случай и какви поражения нанася райският газ

Izabela-Bekman
Изабела Бекман
В началото на седмицата сайтът на Йейлското училище по медицина публикува статия на Изабела Бекман за ефектите на райския газ и тяхното лечение.

    Темата е актуална, защото през 2020 г. азотният оксид беше вторият най-често използван наркотик за развлечение сред 16- до 24-годишните в Обединеното кралство, на второ място след канабиса, според доклад на британското правителство.
    В статията е цитирана д-р Това Гардин, която коментира проблема, който засяга и Валери Митов – риска от дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост. 
    Публикуваме със съкращения материала.


Азотният оксид е лесно достъпен за тези, които искат да го използват за развлечение. Само с няколко щраквания можете лесно да го купите онлайн. Но въпреки наличността си, употребата на лекарството – обикновено наричано "смеещ се газ" или "хипи крек" – може да има отрезвяващи последици, включително постоянна, пълна или частична парализа.

Добрата новина е, че щетите могат да бъдат обърнати, но клиницистите трябва бързо да диагностицират и лекуват по подходящ начин пациентите, казват експерти от Йейл.

Ако лекуваме нашите пациенти навреме, можем да обърнем сериозните неврологични усложнения. Така че е важно да знаете за използването на азот и е важно да го проверявате.

През 2020 г. азотният оксид беше вторият най-често използван наркотик за развлечение сред 16- до 24-годишните в Обединеното кралство, на второ място след канабиса, според доклад на британското правителство. В Съединените щати употребата му нараства бързо. Проучване на Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве в САЩ от 2019 г. установи, че почти 13 милиона американци на възраст 12 и повече години са злоупотребявали с азотен оксид през живота си. Някои експерти се опасяват, че пандемията от COVID може да е влошила злоупотребата с него.

Когато се вдишва за развлечение, азотният оксид може да наруши метаболизма на витамин B12 в организма.

Това е опасен ефект, тъй като витамин B12 е от съществено значение за поддържането на миелиновата обвивка на тялото, която изолира и защитава нервите в мозъка и гръбначния мозък. Дългосрочната употреба на азотен оксид може да доведе до редица неврологични, хематологични (свързани с кръвта) и психиатрични усложнения, включително увреждане на нервите и психози.

В казус, публикуван през октомври 2023 г. в BMJ Case Reports (онлайн ресурс с голям обем от казуси, в които здравни специалисти, изследователи намерят клинично важна информация), изследователите от Йейл подчертаха спешната необходимост клиницистите да оценят задълбочено пациентите, страдащи от симптоми на нарушен метаболизъм на B12. При бърза реакция дори тежките последствия се лекуват успешно, казват те.

„Употребата на азотен оксид за развлечение нараства“, казва д-р Това Гардин, невроимунолог и психиатър в Медицинския факултет на Йейл и първи автор на изследването. „Ако лекуваме нашите пациенти навреме, можем да обърнем сериозните неврологични усложнения. Така че е важно да знаете за използването на азот и е важно да го проверявате.“

 Какво представлява азотният оксид и колко време се използва за развлечение?

Азотният оксид е безцветен газ, който се използва като успокоително при различни стоматологични и медицински процедури. Предлага се и за закупуване, предназначен за използване в дозатори, за да придаде на бита сметана пухкавата консистенция, която се среща в купените от магазините кутии. При вдишване азотният оксид може да предизвика краткотрайно чувство на еуфория или релаксация. Но тези, които го използват, също могат да изпитат главоболие, световъртеж, тревожност или загуба на съзнание.

Развлекателната употреба на азотен оксид датира от края на 18 век, малко след изобретяването му през 1772 г. от английския химик Джоузеф Пристли. Друг английски химик – Хъмфри Дейви, скоро след това става известен с организирането на партита, на които хирурзи и драматурзи вдишват газа от зелена копринена торба.

Всъщност чрез тези партита Дейви става един от първите, които осъзнаха аналгетичните ефекти на лекарството. До средата на 19-ти век зъболекари и лекари започват да експериментират със сковаващия ефект на лекарството върху пациенти, подложени на различни процедури. Сега това е най-често използваният анестетик за частична седация в стоматологията. Също така често се използва при хирургични процедури в комбинация с други анестетици и дори при раждане.

Подхранвана от факта, че е легален и лесен за получаване, развлекателната употреба на азотен оксид рязко нарасва в популярността си. Това е особено разпространено в ъндърграунд рейвове и музикални фестивали. И което е опасно, злоупотребата му е особено разпространена сред юноши и млади хора.

Като се има предвид достъпността на азотния оксид, малцина, които използват веществото за развлечение, са наясно колко дълбоко опасно може да бъде то.

„Беше шокиращо за мен, когато посетих популярен уебсайт за търговия на дребно и написах „азотен оксид“, продуктите, алгоритмично предложени да бъдат закупени заедно, бяха тези, които ще се използват за употреба на вещества – не за бита сметана“, казва Гардин.

Третирането на ефектите от азотния оксид изисква задълбочена оценка

В своя казус Гардин съобщава, че скорошното изследване на нейния екип е вдъхновено от мъж на около 30 години, който е развил изтръпване, слабост и трудности при ходене след хронична употреба на азотен оксид. Той не е имал преди проблеми с мобилността. След като снемат задълбочена клинична история, лекарите научават, че той е използвал азотен оксид всеки ден в продължение на четири до пет месеца.

Първата стъпка на екипа в опита да разбере какво се случва е да поръча сканиране с магнитен резонанс (ЯМР), което разкрива аномалии в гръбната колона на мъжа. Дорзалната колона е път на централната нервна система, свързан със сензорната функция. Те го диагностицират с подостра комбинирана дегенерация на гръбначния мозък, която причинява симптомите му.

След това екипът търси всякакви съпътстващи причини за дефицит на витамин B12. Правят кръвен тест и установиха, че нивото на B12 на пациента е в нормалните граници. Въпреки това, по-нататъшно изследване разкрива, че той е имал повишени нива на два метаболита на витамин B12 – метилмалонова киселина и хомоцистеин. „Това ни даде представа, че пациентът е имал някакви затруднения с метаболизма на В12“, казва Гардин.

Оттам клиницистите провеждат тестове, търсейки антитела срещу вътрешния фактор и стомашните париетални клетки. Това би сигнализирало за злокачествена анемия, рядко автоимунно разстройство, което може също да наруши усвояването на витамин B12. Откриха, че това е случаят при техния пациент.

Ефектите на азотния оксид се обръщат от насищането с витамин B12

Лечението на нарушен метаболизъм на витамин B12 първо изисква пълно спиране на употребата на азотен оксид. След това клиницистите започват процеса на попълване, лекувайки пациента със седемдневен курс на мускулно приложение на витамин В12. След това мъжът получава седмични инжекции в продължение на един месец и занапред ще се нуждае от доживотно месечно попълване на витамин В12. Необходима е също физическа и трудотерапия. Препоръчват и услуги за психично здраве, за да помогнат с употребата на вещества.

След лечението пациентът възвръща чувствителността и способността си да ходи. „Нашият пациент искаше историята му да бъде споделена, така че другите да знаят, че ранната намеса позволява на хората да си възвърнат неврологичните функции“, казва Гардин. „За нас щеше да е лесно да припишем проблемите му с употребата на азотен оксид и да го отречем. Но е важно да се извърши допълнителен скрининг, за да се търсят проблеми с метаболизма на B12 и дефицита на B12, както и да се гарантира, че такива пациенти получават неврологичните и психиатрични грижи, от които се нуждаят.

Какво трябва да знаят клиницистите за употребата на азотен оксид

Гардин подчертава, че "употребата на азотен оксид е все по-разпространена и по-широка, отколкото мнозина осъзнават, и че пациентите с неврологични или психиатрични симптоми, свързани с употребата на азотен оксид, трябва незабавно да бъдат изследвани за други проблеми с метаболизма на витамин В12. Освен това, лечението на усложненията от хроничната употреба на азотен оксид изисква мултидисциплинарен подход, насочен към всички основни неврологични и психиатрични причини."

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Дежа вю

Към началото

Следвай ни