Лаборатория по програмиране на индустриални роботи откриха в ТУ

<p>Лаборатория по офлайн програмиране на индустриални роботи в катедра „Автоматика,
Лаборатория по програмиране на индустриални роботи откриха в ТУ

Лаборатория по офлайн програмиране на индустриални роботи в катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ беше открита в сряда в габровския Технически университет.

Лаборатория по офлайн програмиране на индустриални роботи в катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ беше открита в сряда в габровския Технически университет. Новата придобивка е факт благодарение на съвместното сътрудничество на университета с българската фирма RobCo SWAT, а нейното откриване стана в присъствието на представители на Министерството на икономиката, на индустрията, на управленските институции в града, на неправителствени организация, на ученици от Козлодуй, студенти и преподаватели, които продължиха срещата с дискусия по темата за развитие на предприемаческата среда.
Събитието беше открито от ректора на университета проф. Райчо Иларионов. Той подчерта, че университетът подготвя не само инженери, а и бъдещи предприемачи. „Нашата цел е да подготвяме всестранно развити специалисти, които да могат да се развиват не само в промишлеността, а и да създават и организират такава промишленост – каза още проф. Иларионов. - Традиция при нас е да работим с фирмите, да създаваме общи колективи, да имаме общи инициативи. Преди една година започнахме така нареченото бизнес ориентирано обучение, за да се съкрати пътят на реализацията на младите специалисти и да подготвим хора с висше образование, които са най-близо до практиката с необходимите технически умения, които да бъдат използвани без допълнителна подготовка.“ Фирма RobCo SWAT, чийто екип са специалисти по офлайн програмиране на технологични роботи, е един от партньорите на университета в Габрово. Според ректора студентите също трябва да се обучават на стремеж към цифровия модел на технологията на производството, което е съвременната среда и бъдещето на индустрията. Управителят на фирма RobCo SWAT Теодор Георгиев запозна присъстващите с дейността на фирмата, чиито клиенти са световноизвестни фирми, както и с проектите, по които работи. Младите хора от фирмата внедряват например роботизирани системи във фирми като „Ауди“ и „Мерцедес“. RobCo SWAT има система за обучение на млади хора, но търсенето от страна на идустрията на такива кадри е голямо. Така наречената „Четвърта индустриална революция“ е вече в развитие според представителите на фирмата и единственият начин да се справим с нея е с подготвени хора. Така с откриването на новата лаборатория от фирмата помагат и на себе си за обучението на знаещи и можещи нови таланти, които да са щастливи тук и да участват в развитието на предприемачеството. RobCo SWAT обяви, че подарява за новооткирата лаборатория на Техническия университет 11 лиценза на софтуер.
Според Иванина Томова от Министерството на икономиката сътрудничеството между RobCo SWAT и Техническия университет е чудесен пример, който може да бъде последван на национално ниво и да бъде репликиран в други сфери.
Според ръководителя на катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ доц. Драгомир Чантов резултатът от съвместната инициатива на фирма RobCo SWAT и Техническия университет е оборудвана лаборатория с 11 работни места по офлайн програмиране на роботи. „Както знаем в съвремието почти всяко предприятие вече залага на роботизирана техника – обясни ползата от лабораторията доц Чантов. - Тя трябва да се инсталира, програмира, да се проиграят най-различни варианти. Ако това се прави в предприятието, това означава, че понякога седмици или месец производствената линия няма да работи. Така се губи време, губят се и средства. Другият вариант за програмирането на индустриалните роботи е това да стане в офлайн режим. За целта обаче е необходим много перфектен софтуер, с който могат да се проиграят всички сценарии на работата на истинския робот, като през това време роботът си работи в предприятието, а програмирането му става в лабораторна среда в симулационен режим. Имаме уверението на фирма RobCo SWAT, че софтуерът, който ни подаряват е точно такъв. Когато всичко е готово, за минимално време се спира производството – примерно за един ден вместо 3-4 седмици. Този метод добива все по-голяма популярност, а фирмата RobCo SWAT, която е една млада българска фирма, вече е стъпила на три континента. Похвално е, че тя се състои от няколко млади български учени, завършили в Германия, които са се върнали да работят в България. За нас е радващо, че работим с такива млади и амбициозни хора и правим нещо полезно – сътрудничество между индустрията и образованието.“

На снимките:
Проф. Иларионов открива събитието
Управителят на фирма RobCo SWAT връчва удостоверението за 11 образователни лиценза на ръководителя на катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ доц. Драгомир Чантов

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Дежа вю

Към началото

Следвай ни