Писмеността и знанието са онзи амулет, който пази българския народ

Тържественият Академичен съвет на Техническия университет, посветен на Деня на
Писмеността и знанието са онзи
Тържественият Академичен съвет на Техническия университет, посветен на Деня на българската просвета, наука и култура, се проведе вчера. Той беше открит от ректора на университета проф. д-р т.н. Райчо Иларионов.

Гости на форума бяха Н. В. Митрополит Григорий, директорът на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов, представители на университетското настоятелство и Регина Краус - зам.-директор на института към университета „Висмар“ в Германия. 
В словото, посветено на най-българския празник – 24 май, доц. Антон Антонов заяви, че писмеността и знанието са онзи амулет, който пази българския народ. „Ние сме длъжни да не допускаме образованието да бъде принесено в жертва на икономическата целесъобразност“ - заяви още той.
Ректорът на университета и неговият заместник доц. д-р Цветелина Ганкова връчиха годишните награди на студенти и преподаватели, определени с решение на Академичния съвет на учебното заведение. 
За високи постижения в учебния процес и науката, за принос в издигане имиджа на ТУ с грамота и парична награда от 500 евро бяха отличени бакалаврите инж. Валери Петков от специалността „Електроника“ и Негослав Събев от „Публична администрация“. По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и във връзка с 10-годишнината от създаването на студентската ранглиста в габровския ТУ „TUGAB INDEX” бяха отличени с грамота Ивайло Белев, Георги Цанев, Драгомир Иванов, Матьо Динев, Стефан Стойчев, Планимир Николов, Георги Тончев, Симеон Мотев, Николай Цонев, Георги Михалев. С грамота и 200 лева за отличен успех бяха наградени 14 студенти.
За своята дългогодишна преподавателска и научно-изследователска дейност с грамота и плакет бяха отличени доц. д-р инж. Дешка Маркова, доц. д-р инж. Добринка Петкова и гл. ас. инж. Драгомир Драганов. За своята 30-годишна научно-преподавателска дейност и работа в ТУ грамота получиха преподавателите доц. д-р инж. Йосиф Митев, гл. ас. инж. Петър Томчев, гл. ас. Мариян Балев и гл. ас. Върбан Христов.  

 
Митрополит Григорий: „Никой не трябва да бъде глух за българската просвета”
„Никой не трябва да бъде глух за българската просвета. Нека не забравяме, а устояваме словото българско“ - каза Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий в словото си по време на тържествения Академичен съвет в Техническия университет в Габрово. 
Той изрече вълнуващи слова, свързани със Светите братя Кирил и Методий, създатели на българската азбука, и техните ученици, с факта, че половината Европа, дори Монголия използват славянската писменост и език. 
Митрополит Григорий подчерта, че единствено чрез българската азбука е възможно изразяването на всички звуци, съществуващи в природата и в живота. И заръча на габровските студенти да не бъдат „просто слушащи, а активно живеещи, за да устояваме българщината“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни