Ограбиха реликви от Паметника на Свободата

	Ограбиха част от експозицията, експонирана в залата на Паметника на
Ограбиха реликви от Паметника
Ограбиха част от експозицията, експонирана в залата на Паметника на Свободата на Шипка, информираха от пресцентъра на полицията в Стара Загора.

Сигналът за кражбата на ценните реликви е получена в понеделник за това, че „за времето от 28 февруари до 11 август от експозиционна витрина на паметника са откраднати джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали. По случая е образувано досъдебно производство“ - са лаконичните фрази, свързани с дръзкото посегателство върху част от историята ни. По-малко от две седмици ни делят от денят – 23 август, в който на паметния връх тържествено ще бъдат отбелязани 137 години от Августовските боеве по време на Руско-турската освободителна война. 
Новината за грабежа идва няколко дни след оповестяването на проблема, свързан с охраната на Шипка, във връзка с приемането на новия Закон за МВР. По този повод министърът на културата в служебния кабинет доц. д-р Мартин Иванов, чиито предци са участвали в боевете на върха, е изпратил още на 8 август писмо до Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи, с предложение за сформиране на междуведомствена работна група с участието на експерти и служители от специализираните дирекции на МК за решаване на проблемите, свързани с осигуряваната досега от МВР охрана на обекти от национално значение в сферата на културата. Нейната задача е да предложи в кратък срок решение, което трайно да гарантира опазването и съхраняването на Националния парк-музей „Шипка”. 
В музейната експозиция на Паметника на свободата има стотици ценни експонати от Руско-турската освободителна война. Част от нея е на открито и без охрана тя се превръща в лесна плячка за крадците. 
На 26 август се навършват и 80 години от откриването на величествения исторически монумент, посветен на Шипченската епопея, от държавния глава цар Боис III, чието изграждане е започнало на 26 август 1922 г. по проект на арх. Атанас Донков, баща на създателя на АЕК „Етър“ Лазар Донков. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни