Кръстовището на Шивара - и то кръгово

	Кръстовището на Шивара ще бъде преустроено в кръгово, стана ясно
Кръстовището на Шивара - и то
Кръстовището на Шивара ще бъде преустроено в кръгово, стана ясно на пресконференция вчера. Пред журналисти, представители на габровски институции, проектанти и други заинтересовани лица бяха съобщени проектите, които предстои да бъдат изпълнявани през но

Те са разработени по ОП „Регионално развитие“ по процедурата „В подкрепа за следващия програмен период“ по проект „Техническа помощ за Община Габрово за следващия програмен период 2014-2020“. Той е с продължителност 18 месеца, чието начало е положено на 18 октомври 2013 г. и е на стойност 549 660 лева. Ръководител е арх. Татяна Стойкова, а технически координатор - инж. Виолета Парашкевова, информира административният координатор инж. Десислава Колева.
„Този проект - „Техническа помощ за Община Габрово за следващия програмен период 2014-2020“, е един от най-важните, свързан с проектирането на обектите, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, в който е фокусирано вниманието върху зоните за въздействие – отбеляза тя. - В тях са избрани обекти от културната и образователна инфраструктура и от градската среда, които да влязат за поектиране и изпълнение през новия програмен период 2014-2020 г.“ Обектите, които са предвидени за проектиране, са 10. Това са „Интегриран градски транспорт на Габрово“, „Източна градска улица“, „Благоустрояване на парк Баждар“, който не е поддържан през последните 20 години, „Благоустрояване на част от ЦГЧ на Габрово и реконструкция на кръстовище „Шиваров мост“, което ще бъде организирано като третото в града кръгово движение, „Благоустояване на парк „Колелото“ и прилежащи квартални пространства“, „Благоустрояване на улиците „Емануил Манолов“ и „Чардафон“ и прилежащите пространства“, „Ремонт, модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и изграждане на достъпна среда в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, включително благоустрояване на дворни площи“, „Ремонт, модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и изграждане на достъпна среда в ОУ „Цанко Дюстабанов“, включително благоустрояване на дворни площи“, „Ремонт, модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и изграждане на достъпна среда в Дом на културата „Емануил Манолов“, включително благоустрояване на прилежащите пространства“ и „Преустройство на обществена сграда в Общински център за работа с деца в областта на културата и изкуствата „Радион Умников“. Домът на културата е една от забележителностите на Габрово, чието строителство е завършено през 1964 г., а сценичната техника е монтирана през 1969 г. Бившата Първа прогимназия „Радион Умников“ е паметник на културата от местно значение от 1986 г., строена със средства на габровски спомоществователи и е открита през 1892 г. 
Според инж. Десислава Колева в рамките на прединвестиционното проучване за системата за градски транспорт в Габрово по проекта за интегриран градски транспорт ще бъде отчетено въздействието на всички мерки, предприети на териоторията на общината за управлението на транспорта, ще бъдат направени и препоръки, свързани с режима на паркиране и таксуване на водачите на МПС. Успоредно с него ще бъде подготвен финансов анализ и анализ на съотношението, свързано с разходите и ползите от реализирането на проекта. На базата на прединвестиционното проучване се предвижда подготовката поне на още 4 инвестиционни проекта за транспорта.
Обектът „Източна градска улица“ е предвиден за реализация по действащия общ устройствен план и подробния устройствен план на Габрово като стратегически важна комуникационна връзка за облекчаване движението по основната пътна артерия на града чрез изграждането на своеобразна пътна дъга, информира арх. Татяна Стойкова.
Според Десислава Колева в резултат на изпълнението на „Техническа помощ за подготовка на община Габрово за следващия програмен период“ се очаква да бъдат разработени още 5 инвестиционни проекта за подобряване на градската среда, както и още 4 инвестиционни проекта с технически паспорти за четири сгради от образователната инфраструктура на града.     

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни