ИПИ: Габровска област с най-висок БВП

Това сочат данните от изследването на Института за пазарна икономика
ИПИ: Габровска област с най-ви
Това сочат данните от изследването на Института за пазарна икономика за Северен централен район

Габровска област е с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението в Северен централен район, сочат данните от изследването „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика в София. Според Явор Алексиев, икономист в ИПИ, това са последните данни, които не са отразени в областните стратегии за развитие до 2020 г. и включват първите месеци на 2014 г. В неговите коментари е изключена област София-столица. Средно за страната БВП на глава от населението е 7 500 лева, като в Габровска област той е по-висок, отколкото са средните нива в Русе и в останалите области на СЦР. „Освен това не можем да правим сравнения на динамиката на БВП в различни периоди, тъй като според националната статистика във всяка една област той скача с 10% през 2011 г., което е в резултат на корекция след преброяването“ - уточни Явор Алексиев. Според него структурата на икономиката на СЦР е сходна със средната за страната. Но на ниво област ситуацията е по-различна. Той обясни, че не са идентифицирани кой знае какви проблеми в структурите на местната икономика както на ниво район, така и на ниво област. Заради кризата спадът на БВП е повсеместен. „Да, има отделни сектори, които в някои райони страдат повече от други, но няма кой знае какви изкривявания“ - счита той. Според икономиста в структурата на икономиката на Габровска област прави впечатление големият дял на индустрията. „Това може би е една от причините, поради които районът беше сравнително силно засегнат от кризата, тъй като ударът върху индустрията беше доста сериозен“ - уточни той. Във Велико Търново като основна туристическа дестинация в района по-голям дял имат услугите, но ако се разгледат назад данните, включително 2011 г., туризмът остава сравнително стабилен в СЦР на страната. Няма го този ръст, който се наблюдава по морето, но средните темпове на нарастване на посещаемостта, използвана леглова база и т. н. макар и с малко са над средните за страната.
По отношение пазара на труда Габровска област е единствената, която през 2013 г. има увеличение на средногодишното ниво на заетост. Става дума за данните за населението над 15 години и при по-задълбочено разглеждане на всички възрастови групи резултатът на Габрово е още по-добър от останалите области, тъй като тук се наблюдава най-негативната възрастова структура на населението. 
 
Но ако обхватът на населението под 65 години бъде свит, данните са още по-добри. Във всички останали райони нивата на заетост са под средните за страната, които са 46,9 на сто през 2013 г. Що се отнася до безработицата, в Габрово тя е най-ниска - 8,8 на сто през 2013 г., като през последната година се наблюдава спад. Много по-високи нива се наблюдават в останалите области на СЦР включително и област Русе. „Най-вероятно при следващото издание Русе ще отпадне от нашия клъстър с области в добро социално-икономическо състояние, като причината е, че анализът, който правим, включва 3-годишна оценка не само на нивото на развитие, но и на динамиката на развитие, т. е. това е комплексен анализ – съобщи Алексиев. - А в Русе през 2011-2012 г. тенденциите са по-скоро негативни.“ В Силистра и Разград безработицата е изключително висока. В Разград кризата не е имала кой знае какво отношение спрямо официалните нива на заетост и безработица – там и двете изходни нива са били много високи в началото на кризата. Затова там се наблюдава ниска заетост и висока безработица и стагнация в развитието на града.
Налице е съживяване на преките чуждестранни инвестиции и инвестициите в ДМА през 2012 г., отбеляза Явор Алексиев. „Нашите очаквания са, че когато излязат данните от 2013 г., отново ще има лек ръст в повечето области, което се дължи както на цялостното подобряване на икономическата конюнктура, така и на високата инвестиционна активност на предприятията - информира той. - По-голямата част от увеличението ще бъде съсредоточено на юг, което е резултат от стартирането на конкретни производства, както и от влагането на конкретни инвестиции. На този етап ситуацията в СЦР изглежда стабилна, макар нивото на инвестиции да остава доста по-ниско от средното за страната, дори в област Габрово. Стана ясно, че през 2012 година инвестициите в ДМА имат известен процент на забавяне, но това са тенденции, забелязвани във всички райони на страната. Има по две-три области, в които след като през 2011 година започва възстановяването на инвестиционната активност, през 2012 година имаме нов спад. Очакванията са за 2013 година данните да са по-добри.
Северен централен район се отличава от другите райони на страната с доминирането на области, които се справят добре с усвояването на евросредствата. Лидерът в това отношение е област Габрово. „Ние използваме данни към 31 януари 2014 г., които претегляме към местното население, като целта ни е да видим до каква степен общините като бенефициенти на оперативните програми се справят - отбеляза г-н Алексиев. - Габрово е първенец в това отношение. По 939 лева се падат на човек от средногодишното население  през 2013 г. Втора е област Бургас с малко над 800 лева, а средните за страната нива са 379 лева. Велико Търново и Разград също се справят добре, Русе и Силистра изостават в това отношение и нивата са под средните за страната.“ Идентифицирани са 52 общини, в които са усвоени под 100 лева на човек от средногодишното население през 2013 г. за целия период от 2007 до 1 януари 2014 г. Тези 52 общини са разпръснати в цялата страна, така че не може да се говори за териториални сходствени тенденции. В Габрово такива общини няма, както в Търговище и Шумен, където усвояемостта е ниска, но е над 100 лева. Има общини в страната, които имат и 0 лева усвоени през целия 7-годишен период. Такива са Грамада във Видинско и Ковачевци в Перник. Невестино, Кюстендилско, с по 5 лева на човек за целия период. Във Велико Търново най-добре се представят Лясковец и Павликени с усвоени съответно по 10 и 12 млн. лева, Полски Тръмбеш и Сухиндол са под 100 лева на човек от населението, а община Сухиндол като бенефициент е успяла да привлече едва под 100 хил. лева. В Габровска област Трявна и Севлиево, които са най-слабо представящите се в района,  постигат над средните за страната резултати, тоест може да се говори за наличието на добри практики в областта и постигнати добри резултати в това отношение. Общините от област Габрово са сред 26-те в страната, успели да привлекат над 1000 лева на човек от средногодишното население. Другите са в Разград - Лозница и Кубрат, в Русе най-добре са Бяла и Две могили, в Силистра са Тутракан и Главница, Дулово и Алфатар. Прави впечатление, че няма връзка между  размера на населеното място и средствата, които общината успява да привлече. „Имаме много малки по размер общини, успели да привлекат висок размер европейски средства, както е община Бяла във Варна, където живеят 3000 човека, а са усвоени над 8 млн. лева – посочи Явор Алексиев. - Имаме областни центрове като Пловдив, Кюстендил, където се очаква да има сериозен административен капацитет за писане на проекти, но в тях усвояването е изключително ниско – под 100 лева на глава от населението.“
Икономистът представи и очакванията на бизнеса за 2014-2015 г. Според него добрата новина за цялата страна е, че миналата година е имало едва 10 области с очакване за ръст на заетостта и 3-4, в които очакването е било свързано със запазване броя на наетите (данните са в резултат на анкетно проучване сред 1700 предприятия от цялата страна). Тази година няма нито една община, в която се очаква спад на броя на заетите. Има, разбира се, области, където очакванията са за запазване броя на заетите - Габрово, Велико Търново и Разград. Като цяло в Северна България нагласите са за запазване броя на наетите или за минимално увеличение, докато в Южна България, най-вече в Пазарджик, Пловдив, Бургас, се очаква по-значителен ръст на заетостта, което е в унисон с данни за открити производства, като например в област Сливен, въпреки нейното тежко състояние.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни