Георги Цветков: „Най-големите ползватели на статистическа информация са областна и общинска администрации и фирмите"

СТЕФКА БУРМОВА	В понеделник, 20 октомври, е Международният ден на статистиците,
Георги Цветков: „Най-големите
СТЕФКА БУРМОВА В понеделник, 20 октомври, е Международният ден на статистиците, обявен от ООН. С какво габровските експерти в статистиката от Териториалното статистическо бюро в града посрещат своя празник, кой най-често използва в своята работа статистич

- Г-н Цветков, 20 октомври е обявен за Международен Ден на статистиката, с какво габровските статистици могат да се похвалят за празника?
- На 3 юни 2010 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обяви 20 октомври за Световен ден на статистиката. С това решение ООН продължава да насърчава развитието на националните статистики и да подобрява тяхната съпоставимост, да координира статистическата работа, свързана със събирането, съхранението и разпространението на информация. Денят се отбелязва на пет години, но не възразявам за пореден път да говорим позитивно за родната статистика, която тази година стана на 134 години.
Към днешна дата габровските статистици изпълняват ежедневно своите задачи, произтичащи от Националната статистическа програма, работят в спокойна обстановка, с осигурени добри условия. Дейността на Териториалното статистическо бюро е ресурсно и кадрово обезпечена. След проведения конкурс за държавни служители в ТСБ се осъществява плавна смяна на поколенията, ръководството залага на принципите на приемствеността и професионализма в работата.
За нас 2014 г. е и година, в която без много шум отбелязваме 55 години от създаването на статистическото бюро. Изпълнихме месеците досега с прояви, насочени към младежите от областта – ученици и студенти. За пети път бяхме домакини в проявата „Мениджър за един ден” за ученици, петима студенти от катедра „Социални и стопански науки” на Технически университет в Габрово осъществиха специализираща практика при нас в проект „Ученически практики”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се включиха три ученички от ПГИ „Рачо Стоянов” в Дряново, като работните места бяха в ТСБ.
Грижим се и за съхраняване историята на Териториалното бюро, дигитализираме снимковия материал, подготвяме се за бъдещо издание, посветено на хората, градили държавната институция на регионално ниво.
Работим ефективно с органите на държавното и местно самоуправление, със стопанските субекти и неправителствения сектор, с представителите на медиите.
- През миналата седмица излезе стряскащата статистика от Евростат, според която най-застарящите български градове са Габрово и Видин, чието население над 65-годишна възраст е съответно 25 на сто и 26 на сто от хората, живеещи в тях, наблюдава ли се промяна на тази тенденция?
- За мен това не е новина. Още когато обявихме резултатите от „Преброяване 2011“, акцентирахме на този проблем. Тогава – към февруари 2011 г., сме отчели, че за Габровска област тези проценти са 30.6 на сто, за Община Габрово – 29.7 процента, а за Габрово град – 27 на сто. В този смисъл показателите даже са се подобрили. Искам да отбележа и това, че понякога чуваемостта е по-голяма, когато информацията идва от Евростат. А нали преди това същата информация е обработена от Националния статистически институт? Данните за 2013 г. и прессъобщението на НСИ със заглавие „Население и демографски процеси през 2013 г.” са още от 17 април т. г.
- Стряскащите данни на статистиката успяват ли да обърнат понякога наблюдаваните тенденции в различните области на живота като демографията, например?
- Едва ли нещата се случват толкова бързо. Тук трябва да отговоря и като гражданин на тази държава. Винаги съм смятал, че националната статистика е необходима преди всичко на държавните институции, на политиците. От данните, които ние събираме, обработваме и разпространяваме, от тенденциите, които се очертават, трябва да се градят политики в различните сфери. Затова се пишат стратегии, оперативни планове за развитие, подплатяват се и с финасов ресурс. Гражданите също трябва да могат да четат и анализират данните, които се отнасят до ежедневието им – потреблението на стоки и услуги, здравните, образователните и други проблеми. Личен избор е тяхното поведение, но ние сме длъжни заедно с медиите да достигнем до колкото се може повече от тях и да им предоставим нужната им информация. И в тази насока, надеждата ми е в младите!
- Кой проявява най-голям интерес към изследванията на статистическия институт и с какво е полезен той?
- Вече споменах за стратегиите и плановете за развитие на съответните региони, области, общини. При написването им без статистически данни не може. В тази връзка, най-големи ползватели на информация са областната и общинските администрации, фирми, които оказват помощ при подготовката на съответните стратегии и планове. Ежемесечно ползватели на информация са и редица държавни институции на територията на Габровска област. Голям интерес има и от страна на банките, от някои частни фирми с оглед на бъдещо развитие, на развитие на инвестициите и т.н.
Най-заинтересованите физически лица от данни в различни сфери са студенти, преподаватели, вещи лица. Разбира се, най-много информация през годината предоставяме на всички медии на територията на областта, за да достигнем до всеки гражданин. Затова благодаря на служителите на ТСБ в Габрово за добрата екипна работа, за доброто качество на предоставяните на НСИ данни; на нашите партньори – стопанските субекти и счетоводните къщи на територията на областта – за своевременното подаване на информацията; на медиите – за интереса, за адекватната реакция и доброто сътрудничество. Благодаря и на всички наши приятели и партньори, които ежедневно ни подкрепят и помагат!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни