Драстично нарастване на катастрофите заради асфалта, прогнозират от БСП

	Драстично нарастване на катастрофите по габровските улици прогнозира общинският съветник
Драстично нарастване на катаст
Драстично нарастване на катастрофите по габровските улици прогнозира общинският съветник от БСП инж. Иван Калчев. Той и арх. Иван Николов изразиха учудването си защо при асфалтирането на улиците се използва асфалтова смес с дребна фракция.

 „Да се получава хубава и гладка повърхност – оцени външния вид на поставения по габровските улици асфалт бившият председател на ОбС. - Дребната фракция не е достатъчно устойчива, при големи натоварвания бързо се разваля, от високи температури се размазва, а при стръмни улици се смъква като набрана на шлейфове.“ Съветниците от левицата бяха категорични, че дори и при слаб дъждец и дори при леко запрашване този асфалт става много хлъзгав и опасен за движение. 

 
„При преобладаващи стръмни улици в нашия град асфалтовата смес трябва да е с нормална едрина на зърната“ - беше категоричен архитектът. Според местните парламентаристи няма място за съмнения в злоупотреба, но са убедени, че тази асфалтова настилка тепърва ще създава проблеми на габровските шофьори, че нейният живот е твърде кратък и че дори по някои от стръмните улици асфалтът вече се е напукал. 
Арх. Иван Николов изрази недоумението си и от факта, че повече от половин година Надзорният съвет на Водния цикъл, който е трябвало да се събира всеки месец, не е провеждал заседание. „А тогава бих могъл да поставя пред кметицата и пред хората, които ръководят този проект с тежката за града строителна програма, нередности, които съм забелязал – заяви той. - За други не бих могъл да коментирам, тъй като не съм имал информацията, която ми беше подадена в материалите за заседанието на ОбС.“ От материалите  за сесията разбрал, че сроковете за завършване на всички линейни обекти вече са изтекли. Но информация каква е причината за това – не получил. Официалната информация на питането защо не са завършени линейните обекти за всеки един от тях била една и съща, а именно: „Удължен е срокът поради необходимостта от завършване изпитване дезинфекция на магистрални водопроводи, попадащи извън обхвата на договора“. Единствено за подобекта „Разширение канализационната мрежа на Златари“ получили логично обяснение. „Всичко това се е знаело или би трябвало да се знае още при разработването на проекта, още при сключването на договорите би трябвало да са записани като проблем и заложени като срокове на изпълнение“ - отбеляза той и допълни, че някои от обясненията са направо смешни. Като как ще се извърши дезинфекция на магистрален водопровод, без да се вкара в него водата и без да се завърши, а и процедурата се извършвала за кратък период - максимум за 72 часа. 
Затова едно от питанията към кмета и към ръководителите на проекта на днешното заседание на местния парламент ще бъде свързано с този проблем. Архитектът не допуска причината да е в липсата на средства, тъй като кметът Таня Христова била декларирала, че по сметките на Водния цикъл имало 6 млн. лева. Що се отнася до организацията на работа, ние сме виждали и по-лоша“ - определи той изпълнението на проекта и съзря политически причини в неспазването на сроковете.
 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни