Днес започват матурите, през тази година ще се провеждат по модули

Препоръчана! Dnes-zapochvat-maturite,-prez-tazi-godina-sche-se-provezhdat-po-moduli
Днес започват матурите, през тази година ще се провеждат по модули

Държавните зрелостни изпити ще се провеждат на два или три модула и докато трае първият модул, учениците нямат право да напускат изпитната зала.

Държавните зрелостни изпити ще се провеждат на два или три модула и докато трае първият модул, учениците нямат право да напускат изпитната зала. Това е най-новата подробност за провеждането на тазгодишните матури, съобщи Катюша Станчева от Регионалното управление на образованието в Габрово, която е председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити за тази учебна година. Днес, 19 май, ще бъде проведен държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 22 май ще бъде проведен държавен зрелостен изпит по избран от зрелостниците предмет. За областта избраните предмети от зрелостниците чрез техните заявления са математика, физика, химия, биология, история, география, английски език, немски и руски език. Заявилите желание да положат изпит по български език и литература в областта са 767, а за втори държавен зрелостен изпит – 704. Има и 10 зрелостници, които са поискали да се явят на зрелостен изпит по желание. Те ще положат изпит по математика, физика, история, биология и здравно образование и английски език. Тези изпити ще се проведат във времето от 26 до 31 май.
В деня на изпита всеки от зрелостниците трябва да се яви в 7,30 в съответното училище със своята служебна бележка за допускане до държавен зрелостен изпит и документ за самоличност. Освен това всеки ученик е инструктиран за неговите права и задължения при протичането на зрелостния изпит. Зрелостният изпит по български език и литература ще се проведе в три модула. Първият модул е с един час времетраене, вторият – също е един час, а третият модул е с времетраене два часа. Важно е да се знае, че по време на първия модул зрелостниците нямат право да напускат залата. Единствено и само при първия модул зрелостниците имат право да им бъде подменен техният изпитен комплект заради допусната грешка. Това е невъзможно по време на втория и третия модул. За втория зрелостен изпит времетраенето е също по модули, но за предметите математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, физика и астрономия модулите са два. Първият модул е с времетраене от 90 минути. За всички останали предмети модулите са три. Зрелостниците трябва да пишат на изпита единствено с химикал с черен цвят.
Що се отнася до възможността за преписване, от Регионалното управление на образованието съветват зрелостниците изобщо да е опитват някаква измама, защото по време на изпитите има видеонаблюдение и няма никаква възможност преписването да не бъде забелязано.
Дванадесетокласниците трябва да се явят на 19 май на държавния зрелостен изпит по български и литература и на 22 май – на втория държавен зрелостен изпит със служебните бележки. В тези бележки е написано в кое училище и коя зала ще положат изпита. Оценяването на работите на зрелостниците ще продължи до 4 юни. Новото е, че оценяването ще е онлайн чрез оценителски центрове в областните градове. В Габровска област за оценителски център е определена Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“.
Освен матурите, предстои и националното външно оценяване. Приемът на ученици в осми клас през тази година е като миналата – с изпити по български език и литература и математика. На 19 май е изпитът по български, а на 22 май – по математика. Ивелина Ненова – председател на Областната комисия по прием на ученици в осми клас, уточни, че изпитите се провеждат във всички училища, в които има ученици в седми клас. Националното външно оценяване е в два модула – първият е 60 минути, вторият – 90 минути, като има увеличаване на времето за децата със специални образователни потребности с 40 минути. Изпитите започват в 10 часа, а учениците се явяват в училището, в което се обучават. Тази година на територията на три училища ще бъде проведен изпит за проверка на способностите по физическо възпитание и спорт на 31 май и на 1 юни. За Габрово училището е „Райчо Каролев“, за Дряново – СУ „Максим Райкович“ и за Севлиево – СУ „В. Левски“. Тази година и трите училища са обявили прием по профила Физическо възпитание и спорт. Този изпит също започва в 10 часа, но учениците трябва да се явят в училище в 9 часа със служебната бележка.
През тази година е ново балообразуването, а освен това дори детето да не се яви на национално външно оценяване или да получи слаба оценка, то може да кандидатства за прием във всички обявени паралелки, но балът му ще бъде съответно намален с определените точки. Седми клас в областта в момента завършват 796 деца без да се броят децата със специални образователни потребности.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни