Четенето е на особена почит през месец април

	Четенето е на особена почит през месец април – Регионалната
Четенето е на особена почит през месец април

Четенето е на особена почит през месец април – Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ организира редица събития предимно за децата, свързани с четенето. От 2 до 23 април проявите са посветени на Седмицата на детската книга и детското четене , на Наци

НАДЯ ТИХОВА
Четенето е на особена почит през месец април – Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ организира редица събития предимно за децата, свързани с четенето. От 2 до 23 април проявите са посветени на Седмицата на детската книга и детското четене , на Националния маратон на четенето и на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право.
„Международният ден на детската книга беше на 2 април и той всъщност постави началото на един месец на четенето или така наречения Маратон на четенето, който се отбелязва в България вече 12-та година по идея на Българската библиотечна информационна асоциация с помощта на Асоциация „Българска книга“ - обясни директорът на Регионалната библиотека Савина Цонева. - В тези дни се случват различни срещи, премиери на книги, четения, гостувания, драматизации, конкурси и други събития в различните библиотеки. Общото е четенето, което бихме искали да покажем на нашите деца.“
Още в навечерието на 2 април Регионалната библиотека започна проявите с гостуването на четвърти клас от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. През тази седмица, вчера и днес, в библиотеката идват и други класове – първи клас на „Ран Босилек“, пети клас на Природоматематическата гимназия. Библиотекарите развеждат децата из библиотеката и ги запознават с услугите, които се предлагат предимно в Детския отдел. На 3 април библиотекари от Детския отдел гостуваха в детска градина „Явор“, където направиха презентация „Златното яйце“, четоха приказки и стихове за Великден. Най-интересното събитие ще се случи тази година за втори път – флашмоб с книги, доброволци и библиотекари, наречено „Как докато четем растем“. То е на 11 април от 11 часа в градинката между Детски отдел на библиотеката и основната сграда. Очаква се повече габровци да се включат в това събитие. С книга в ръце участниците ще направят верига и всеки ще чете от своята любима книга. Онези, които не успеят да си донесат книга, могат да разчитат на библиотекарите, които са приготвили различни издания.
В седмицата от 10 до 13 април в новата зала на Детския отдел ще се проведат различни арт ателиета за шарени яйца и великденски декорации, наречени „Великденско настроение“. Освен работата, свързана с приготовленията за Великден, ще се четат и текстове, свързани с този най-светъл празник. На 21 април от 11,30 часа с ученици от училище „Ран Босилек“ Маратонът на четенето ще завърши с литературни игри, които ще включват артистично четене, познаване на литературно произведение, решаване на ребуси и различни образователни игри в Детския отдел. От библиотеката очакват още гостувания на деца от различни училища и детски градини и се надяват четенето да стане любимо занимание за много от малчуганите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни