Българският и сръбският Манчестър гласят огромна плескавица

С помощта на партньорите от град Лесковац ще реализираме първия
Българският и сръбският Манчес

С помощта на партньорите от град Лесковац ще реализираме първия национален фестивал на сръбската музика и скара „Габровска Рощилиада“, съобщи Иван Лесев, председател на фондация „Заедно за демокрация и партньорство“

Иван Лесев е председател на фондация „Заедно за демокрация и партньорство“, чиято „Габровска Рощилиада“ спечели финансиране от програма „Култура“ за 2014 г. на Община Габрово. Сръбският град Лесковац е наричан „Сръбския Манчестър”, както Габрово е определян за „Българския Манчестър”. Двата града имат сходна историческа съдба и индустриално развитие, което дава основание да бъдат определяни като най-големите промишлени центрове в миналото на двете балкански страни. Първият тъкачен стан в Лесковац е купен и доставен от Габрово. Градският фолклор разказва, че в замяна габровци трябвало да получат семена от коноп, от който после да се произвеждат тъкани в габровските фабрики. Лесковчани обаче не искали да дадат семената на габровци, които вече им били конкуренция, и затова сварили семената преди да ги изпратят. Хрониките не казват как е завършила историята, но лесковчани са готови да се реваншират и затова с удоволствие и ентусиазъм помагат да се реализира Първият национален фестивал на сръбската музика и скара „Габровска Рощилиада”, който ще се проведе на 22, 23 и 24 август в Габрово.  За възникването на идеята за „Габровска Рощилиада”, за акцентите във фестивала на сръбската музика и скара, за кулинарните изкушения по време на Рощилиадата е разговорът с Иван Лесев. 

- Г-н Лесев, как стигнахте до идеята за този фестивал? 
- През последните 2 години чрез организираните досега събитията в Приключенски парк „Незабравка” успешно навлязохме в сферата на фестивалния туризъм. Вече сме реализирали няколко фолклорни фестивала с голям успех и подготвяме още. С фестивала на сръбската музика и скара „Габровска Рощилиада” реших да внесем нов акцент. Проектът за организирането на фестивала е: „Габровска Рощилиада – сръбско-българските културни пространства на постиндустриалните Манчестър-градове” и е един от одобрените за съфинансиране през тази година от програма „Култура“ на габровската община. Този факт сам по себе си е показателен, че идеята ни е креативна, интересна и е заслужила доверието на институцията, която застава зад нейната реализация.
- На какво сте заложили в концепцията на събитието?
- Заложили сме стойностни прояви в програмата на фестивала, които недвусмислено показват, че става въпрос за събитие с културен характер, при това с международно участие, тъй като имаме официалната подкрепа на Община Лесковац. 
 
През фестивалните дни ще свирят и пеят сръбски песни, български групи и оркестри, вечерите ще има концерти на професора по музика Милан Цонич, на Миодраг Петрониевич, спечелил І-во място в конкурса „Шливик” на телевизия РТС, и танцов състав „Лебане”. Народен музей, Лесковац ще експонира в парка изложба „Хората на Лесковац през годините”. Ще има фотоконкурс, в рамките на фестивала ще се проведат две работни срещи с представители на културните и образователните институти на двата града. В едната ще вземат участие преподаватели и ученици от Трговинско-угостотељска школа, Лесковац и Професионална гимназия по туризъм в Габрово, преподаватели от габровския Технически университет и филиала на Нишкия университет в Лесковац. А в другата – Народен музей, Лесковац, официални представители на Община Лесковац ще се срещнат с Художествената галерия, Дома на хумора и сатирата, АЕК „Етъра”, Историческия музей. Поканили сме всички културни институти на територията на Габрово да участват.
- В програмата е обявена и кулинарна част на фестивала?
- От години в град Лесковац се провежда фестивал на сръбската скара „Рощилиада”. Кухнята на един народ също е част от неговата културна идентификация и то доста важна част. Фестивалът в Лесковац събира по 400-500 000 души за седмица. Кулинарната част на фестивала е другото нещо, което искаме да предложим на габровци и гостите на града. Искаме да дадем възможност на всеки, дошъл на фестивала, да изпита удоволствието от истинската сръбска скара по оригинални сръбски рецепти. В момента не са много местата в страната ни, където можеш да намериш истинска лесковацка плескавица. Ние не само ще предложим такава с помощта на нашите партньори от Лесковац, но и ще направим най-голямата плескавица за България.
- „Габровска Рощилиада” ще бъде на територията на Приключенски парк „Незабравка”, защо?
- Контекстът на зелената природа с откритата Горска сцена на парка и поляните за разходка са най-подходящият терен за провеждането на фестивала. За улеснение на габровци на 22, 23 и 24 август ще има безплатни автобуси до парк „Незабравка”, които ще тръгват от Шиваров мост и ще спират на всяка от редовните градски автобусни спирки. Разписанието им е разпространено вече на флаери из целия град, а ще бъде сложено и на всяка от спирките.
- Еднократна проява ли ще бъде  Рощилиада?
- Планираме фестивалът „Габровска Рощилиада” да се провежда всяка година във фестивалния комплекс „Незабравка“. Искам „Незабравка” да бъде живо, интересно място, в което всеки да има възможност да преживее собственото си разбиране за приключение и удовлетворяваща емоция.
Нека тези, които искат да организират свои фестивали, да знаят, че имат перфектното място за това.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни