20 медала за габровските лекоатлети от VII-я турнир „Никола Вълчанов”

Топ новина! 	20 медала извоюваха габровските лекоатлети в седмото издание на лекоатлетическия
20 медала за габровските лекоа
20 медала извоюваха габровските лекоатлети в седмото издание на лекоатлетическия турнир „Никола Вълчанов“. Надпреварата в памет на големия габровски треньор, организирана от клуб „Тот атлет“,

Община Габрово и БФЛА, по традиция се проведе на стадион „Априлов“ и привлече състезатели от 17 клуба в България, сред които беше и петият от световното първенство за мъже и жени в Сопот (Полша) в дисциплината тласкане на гюле - Георги Иванов, за когото това беше първо състезание на открито в България.
Появата на лекоатлет № 1 на България за 2013 година и неговия треньор Борис Воденичаров привлече всички участници край сектора за тласкане на гюле да наблюдават надпреварата. Иванов спечели с резултат 20,12 метра, който постигна още при първия си опит. Той записа също 19.86, 19.79 и 20.04, като направи и два фаула. Второто място с 15.68 зае Михаил Селенски от „Етър 2007“ (Велико Търново), а трети, с 13.36, се класира състезателят на АК „Орловец 93“ Петрослав Русев.
Личен рекорд в сектора за тласкане на гюле направи състезателката на домакините от „Тот атлет“ Анна Чиприянова. Възпитаничката на треньора Михаил Кьошев участва при девойките старша възраст и постигна най-добрия си резултат в официално състезание - 13.26 метра още при първия си опит. Това е само с един сантиметър по-слабо постижение от върховия резултат, който Анна е правила на тренировка.
Втора с 13.07 се класира най-голямата й съперничка у нас - Рената Петкова от АК „Георги Дъков“ (Плевен), а третото място с 11.33 зае Деница Карамфилова от ЛК „Цветанка Христова“ (Казанлък).
Домакините от „Тот атлет“ извоюваха общо пет медала. С по два се окичиха Владимир Тодоров и Кристиян Иванов. Владимир завърши втори на 100 метра (11.55 сек.) при юношите младша възраст и трети на 400 метра (54.94 сек.). Същите класирания в двете дисциплини направи и Кристиян, но при старшата възраст (11.76 и 62.01 сек.).
Другият местен клуб - „Орловец 93“, участва в надпреварата с доста по-голям брой състезатели и десет от тях се качиха на стълбичката за награждаване. С два медала - златен и сребърен, се окичи Явор Паскалев. Той спечели бягането на 400 метра при юношите старша възраст (54.56 сек.), а в спринта на 100 метра остана трети (12.58 сек.). Победи извоюваха Таня Желева на 100 метра при девойките младша възраст (13.50 сек.), Ния Вичева на 600 метра при момичетата под 14 години (1.52.07 мин.) и Гала Чалъкова на 400 метра при девойките старша възраст (60.40 сек.). Божидара Гатева се класира втора на 400 метра при момичетата под 16 години (62.90 сек.), а бронзови медалисти станаха Виктория Петкова и Ивайло Стефанов на 100 метра при младшата възраст, Йоана Нанкова на 400 метра при старшата и Николай Ненов на 400 метра при мъжете.
Надпреварата на една обиколка при силния пол беше гвоздеят на беговите дисциплини в VII-я турнир „Никола Вълчанов“ и в нея участваха още двама габровски възпитаници, които в момента са студенти в столицата и се състезават за клуб „Атлетик“ (София) - Бисер Тачев и Николай Христов. Двамата направиха оспорвана битка помежду си, която Бисер успя да спечели в последните метри. Времето на победителя беше 52.20 секунди, а това на Николай - 52.30. Ники Ненов спря хронометрите на 53.42. Четвърти се класира друг представител на „Орловец 93“ - Красен Ботев.
В състезанието взеха участие и още двама местни възпитаници, които обаче се състезават за тревненския „Хаммер-ХВ“, като и двамата спечелиха безапелационно златните отличия. Мира Иванова беше най-бърза в спринта на 100 метра при момичетата под 16 години, като постигна резултат от 12.95 секунди. Подгласнички на победителката станаха две варненки - Елена Георгиева от ЛК „Черно море Атлетик“ (13.04 сек.) и Вероника Драганова от „Супер спорт“ (13.48 сек.). Четвърта се класира Божидара Гатева от „Орловец 93“, а съотборничката й Биляна Борисова е седма.
Никифор Нешев пък не остави шансове на съперниците си в надпреварата на гюле при старшата възраст. Възпитаникът на треньора Михаил Кьошев направи състезанието си във възходяща градация, като започна с 14.60 метра. При втория опит Нешев направи фаул, а в третия изпрати металната топка на 15.30 м. Последва нов фаул и два успешни опита - 15.80 и 16.00 метра. Вторият в състезанието - Богдан Замтиков от ЛК „Цветанка Христова“ (Казанлък), който е и с година по-голям от Никифор, записа с близо три метра по-слаб резултат - 13.10 метра, а трети с 12.880 се класира Димитър Стоицов от АЛСК „Тракия 96“ (Пловдив). Четвърто и шесто място в надпреварата заеха другите двама възпитаници на Мишо Кьошев от клуб „Тот атлет“ - Георги Трифонов (11.45 м) и Камен Митев (11.30 м).
Сред призьорите от турнира беше и Ганка Ненова - главен експерт в Дирекция „Образование и социални дейности” в Община Габрово. Тя беше удостоена от клуб „Тот атлет“ с плакет в знак на благодарност за подкрепата, която оказва на леката атлетика в Габрово. Награда на г-жа Ненова беше връчена и от спортния директор на БФЛА Диян Драшков - фланелка на националния отбор по лека атлетика.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни