Китай започна строителството на първия в света Град-гора

<p>В Китай за три години ще бъде реализират първият в
forest-city-5-9781.jpg

В Китай за три години ще бъде реализират първият в света Град-гора

В Китай за три години ще бъде реализират първият в света Град-гора. В него ще живеят 30 000 души.

Жилищата от нов тип са разположени в сгради, представляващи “вертикални гори” , разположени на площ от 175 хектара. Домовете ще разчитат само на енергия, добивана от възобновяеми източници. Целият район ще бъде залесен с 400 000 дървета и в него ще засядят около милион растения от над 100 вида. Тази зеленина ще поглъща почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсяващи вещества, а ще генерира около 900 тона кислород всяка година.


В градчето ще бъдат изградени болница и две училища, както и съпътстващата градска инфрастктура - улици, магазини, места за отдих. Градчето ще се свърза с със съседния град Лиуджоу чрез екологичен монорелсов транспорт. Инфраструктурата на “Горския град” ще функционира изключително за сметка на енергия, добивана от соларни панели и ветрогенератори.


Проектът е възложен на италианското архитектурното бюро Stefano Boeri Architetti (SBA). Неговите архитекти са се специализирали в проектирането на “Вертикални гори” - жилищни сгради, богато покрити с дървета и градини. За пръв път идеята на SBA намира реализация през 2009 година в Милано, а архитектурното бюро вече получава поръчки за подобни разработки от цял свят. За Китай този проект е особено важен. Ако се окаже успешен такива градове, ще бъдат изградени в много райони, където има проблемите със замърсения въздух

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото