„Криво хоро” донесе нови отличия за „Габровче”

„Krivo-horo”-to-horo-na--Gabrovche-
„Криво хоро”-то хоро на "Габровче"
Детският фолклорен ансамбъл „Габровче“ спечели за четвърти път званието „Представителен фолклорен ансамбъл на ЦИОФФ - България за периода 2015-2018“. На специална церемония по време на ХV Национална среща на ЦИОФФ - България, състояла се на 28 март тази г

Носители на отличията са участници от IV преглед на фолклорните състави. ДФА „Габровче“ е единственият габровски състав, удостоен с тази награда. Другият танцов ансамбъл от Габровска област, отличен с дипломата от ЦИОФФ за същия период, е „Развитие“ от Севлиево.
CIOFF - Conseil international des organisations des festivals de folklore et d‘arts traditionnels, е Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, официален партньор на ЮНЕСКО, а ЦИОФФ - България е официалното представителство на международната организация в страната, уточняват още от ансамбъла.
От „Габровче“ имат и още една хубава новина - Младежката танцова формация на ансамбъла с ръководители Лъчезар Захариев и Ивайло Захариев се върна с „Гран при“ от ХII Младежки конкурсен фестивал на изкуствата. Събитието се проведе на 29 март тази година в София и беше организирано от асоциация „Български фолклор“ и „Еврогрейд“. Това е третата награда „Гран при“ за ансамбъла след 2009 и 2013 г.
Младежите се състезаваха в категорията за танцови колективи във възрастова група над 18 години.
Танците, с които габровци са впечатлили журито, са „Криво хоро“ - снимката на страница първа, и „Мизийски танци“, съобщи Лъчезар Захариев.
В същата категория се състезаваха осем танцови състава от София, Попово, Пазарджик, Перник и Петрич.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото