Звездите на българския джаз вървят по „Следи”-те на Манол Цоков

	Най-ярките звезди на българския джаз участваха във втория голям концерт
Звездите на българския джаз въ
Най-ярките звезди на българския джаз участваха във втория голям концерт в памет на маестро Манол Цоков - „Следи“ в събота в зала „Възраждане“.

Концертът започна с брилянтното изпълнение на „Аве Мария“ от Весела Морова, в което тя вложи душата си в знак на благодарност към Манол Цоков, който е открил пред нея красотата на джаза. След нея поетесата Райна Ботева в рими описа настроението, духа, пламъка и отношението на хората в залата към другия живот, наречен музика.

От екрана на сцената звучаха автентични изпълнения на Манол Цоков и неговия оркестър „Габрово“. Те продължиха наживо в изпълнение на събралата се отново джаз-формация: Николай Дренски, Весела Пенева, Боян Радев, Николай Рушанов, Огнян Тюлюмбаков, Стефан Косев, Кристиян Тачев, Борислав Пеев, Христофор Михайлов, Константин Стойчев, Асен Йосифов, Христофор Мадемов, Ивелин Ангелов, Ивелин Вълков, Елена Вълкова.
Една от изненадите на вечерта беше „Песента на лисицата“ по музика на Маестрото за куклената актриса Валя Кушева, донесла й голямата награда на едно от изданията на Националния фестивал „Ян Бибиян“. Тя беше последвана от „Пиколино ча-ча-ча“ в изпълнение на Валя Кушева и Дончо Минчев. В следващия миг Ники Дренски хвърли залата в ритмите на любимия на неговия патрон рокендрол.
Ученикът на Манол Цоков от Тетевен, създал тамошния Дикси бенд Димчо Димитров – тромбон, с дрезгав като на Сачмо (Луис Армстронг) глас пя в негова памет.
Рени Димова продължи с изпълнението на „Сняг бавно пада“, а с „Хоро-стакато“ в изпълнение на Весела Пенева и Христофор Михайлов сцената се „затвори“ за евъргрийните.
За да продължи с концерта на звездите на българския джаз, събрани в „Диксибенд Ол Старс“ и виртуозните изпълнения на проф. Владимир Радулов, Венцислав Благоев, Невилян Гемижев, Красимир Стефанов, Емил Костурков, Димчо Димитров, Илко Илиев и Христо Христов.
Не по-малко впечатляващи бяха вокалите Васил Петров, доц. Стефка Оникян, Ани Върбанова, Цветомир Цанков, Весела Морова и Драгомира Драшкова. „Тя е преодоляла най-трудното – своите първите стъпки в света на джаза – заяви за най-младата в съботната вечер изпълнителка Драгомира Драшкова проф. Радулов. – А най-важното е, че тя притежава интелект и обича това, което прави“.
Доайенът на българския джаз проф. Владимир Радулов с вълнение отбеляза, че това, „което се прави в Габрово е нещо невероятно. Това означава, че се създава общност, чрез която името и делото на Манол Цоков продължават да живеят. И съм убеден, че в най-скоро време отново ще се радваме на джаз-фестивали в Габрово“ - предаде своя оптимизъм на залата той.

Джазът в този град винаги ще го има, тук има дух, има традиции, има публика. Манол Цоков остави след себе си не само композираната от него музика, той създаде оркестър, създаде изпълнители, които в съботната вечер бяха на сцената и пяха за габровци. Пяха Цветомир Цанков, Весела Морова, Драгомира Драшкова, с вълнение и себеотдаване, с преклонение пред магията, наречена джаз. Тук се роди и най-новият дует – легендарният Васил Петров и Цветомир Цанков в годината на Франк Синатра по повод 100 години от рождението му предадоха настроението и силата на човешкия дух в „Моят начин“.
Своето вълнение и страст, настроение и чувства от сцената предаваха на публиката и останалите изпълнители. Габровската снаха Стефка Оникян се появи пред любителите на джаза със собственоръчно ушит тоалет. Живялата дълги години в чужбина, носителка на голямата награда на „Златния Орфей“ през 1977 г. и концертирала в много страни по света Ани Върбанова сподели освен своя талант и почитта си към Маестрото с думите: „Манол Цоков беше изключителна личност и голям музикант“.
Накрая, след неусетно преминалите повече от три часа и половина, със своя тромпет Венци Благоев от дъното на залата даде старт на джем сешъна с всички звезди на джаза – певци и музиканти. още много и талантливи музиканти“.
„Следи-2“ беше предаван на живо със звук и картина на лед-екрана срещу Общината, благодарение на РА „Елмазови“. Много габровци успяха да чуят и видят какво става в залата от отворените прозорци на спрелите си автомобилите. Много хора се спираха и ставаха съпричастни с изпълненията в залата. Не се задържаха много, заради студа, но на тяхно място идваха други.
Организаторите на джаз проявата с инициатор д-р Павлина Хинкова, Клуба на будителите и Стефан Драшков обещават следващите подобни издания да бъдат излъчвани на живо в реално време и по интернет.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни