Жаклин Илчев: „От петък до неделя Узана е център на Планинската спасителна служба в България”

<p>От 24 до 26 октомври на Узана ще се проведе
Жаклин Илчев: „От петък до нед

От 24 до 26 октомври на Узана ще се проведе XXI летен технически преглед на Планинската спасителна служба към БЧК и Втория национален събор на спасителите. Планински спасители от различни отряди в страната ще се съберат на Узанската поляна в сърцето на

- Защо избрахте Габрово за летния технически преглед на Планинската спасителна служба?
- Това е събитие от национален мащаб. Провежда се веднъж на две години обикновено в големите планински курорти край София и много рядко излиза от този регион. В Габрово прегледът е провеждан за последен път през 1980 година. Идеята да се проведе тук, презентацията на Узана е изцяло моя, съгласувана с Областния съвет на БЧК. Защо в Габрово? Защото най-напред Габровският отряд е един от добрите в страната и имаме безспорен авторитет. Второ – през последните години се борим всички Узана да получи известност поне в рамките на страната, да се развива като курорт, да се популяризира като дестинация за отдих, за планински спорт. Като се провеждат мероприятия от републикански мащаб, идват хора от всички краища на страната и отнасят със себе си впечатления и помагат за популяризирането на Узана.
По-голямата част от колегите в страната не са идвали тук. Ние предлагаме подходящи условия за провеждането на такъв форум и се надяваме, че всички ще останат с добри впечатления както от местността като природа, така и от организацията, която се стремим да създадем.
- Колко отряда ще участват и какво ще представлява прегледът?
- В Планинската спасителна служба има 28 отряда, които са базирани в подпланинските селища в цялата страна. В цялата система на ПСС има около 700 планински спасители като преобладаващата част от тях са доброволни спасители, каквито са и моите колеги в Габрово. Щатните спасители са около 40 човека. Те са най-вече в централата в София и в големите курорти във Витоша, Боровец, Банско и Пампорово. А през зимата, когато има много работа, в курортите се наемат и временни сезонни спасители пак от нашите редици. Провеждаме летни и зимни прегледи през година. Тяхната цел е да покажат в какво състояние се намират планинските спасители, тъй като е необходимо те постоянно да поддържат през цялата година знанията и уменията си, физическата форма, необходими за упражняване на дейността.
- Състезанието е под формата на спасителна акция в труднопроходими терени. Така ли ще бъде и сега?
- Прегледът е еднодневен и се състои от няколко етапа. Още със старта всеки отбор попълва теоретичен тест по две теми – по обща планинарска подготовка и медицинска подготовка. Първият етап е класическо ориентиране, което ще се проведе на поляната на Узана по два паралелни маршрута, а отборите ще бъдат от четири планински спасители. Вторият етап на прегледа представлява движение по пресечен планински терен с изкачвания и слизания през определени контролни точки за контролно време. Всеки отбор има право да избере най-бързият и съответно най-проходим път.
Маршрутът, който сме подготвили на Узана, е с пет контролни точки, с дължина около 14 км и денивелация от 1300 метра. Той ще се преминава за около 2,5-3 часа. Третият етап е така наречената „медицинска кошара“. Там отборите ще демонстрират своите умения за оказване на долекарска медицинска помощ в планината. Единият от четиримата спасители става „пострадал“ и на него се оказва помощ в зависимост от медицинското задание какво му се е случило в планината. След това се поставя в спасително съоръжение и се транспортира до скалите, където започва четвъртият и последен етап от състезанието – спускане на пострадал по скален отвес. Това е най-атрактивният и съответно най-отговорен и труден етап, в който се изискват много сериозни умения, за да се случи всичко бързо, щадящо и безаварийно. Всички етапи следват един след друг и ще траят около 4,5-5 часа.
- Ще има ли награди за победителите?
- Да, разбира се. За първите три отбора по традиция са предвидени материални награди. Освен състезателният преглед, на Узана ще се проведе и Вторият национален събор на планинския спасител. Става дума за колеги от отрядите, които не са включени в отборите, които се състезават, но искат да дойдат, да се запознаят с местността, да се видят с колеги. За тях също сме осигурили настаняване. Така че очакваме за прегледа около 150 души състезатели, съдии и длъжностни лица и още около стотина души гости. От петък до неделя Узана става център на Планинската спасителна служба в България.
- Вероятно състезанието ще бъде интересно за наблюдение и от обикновени туристи?
- Да, ние сме подбрали такъв район, от който да може да се наблюдава. Маршрутът за движение по пресечена местност включва преминаване през върховете, които ограждат Узанската поляна – Черни връх, Черната могила, Исполин, Марков стол.
Най-атрактивната част - медицинската помощ и спасяването на скали, ще бъде над хотел „Балканци“, откъдето може да се гледа. Така че който има желание, да заповяда и да види какво представлява планинското спасяване на живо. Независимо от лошите прогнози за времето, прегледът ще се проведе, защото за нуждата от спасяването на хора в планината една от предпоставките са именно лошите метеорологични условия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни