Йордан Стойков: „Коалиция за България предотврати банковата ваканция, за нея настояваха ДПС, ГЕРБ и управителят на БНБ”

	„Коалиция за България предотврати банковата ваканция, за която настояваха ДПС,
Йордан Стойков: „Коалиция за Б
„Коалиция за България предотврати банковата ваканция, за която настояваха ДПС, ГЕРБ и управителят на БНБ“ - заяви пред журналисти депутатът от левицата Йордан Стойков. Според него в последните седмици от управлението на Пламен Орешарски е бил направен се

„На първо място трябва да поставим миникризата в банковата система, която с общи усилия беше овладяна – отбеляза той. - Не се стигна до по-сериозно разклащане и до изгаряне на втора банка, каквато хипотеза съществуваше. Беше избегната банкова ваканция. Вероятността банките да не работят седмица или месец би довела до сериозни сътресения както в областта на бизнеса, така и в социалната система, тъй като една значителна част от хората получават пенсиите си, социалните помощи, работните заплати и т. н. по банков път.“ Йордан Стойков подчерта, че избягването на банковата ваканция е станало благодарение на настояването на представителите на Коалиция за България, както и на намесата на Асоциацията на българските банки, чието предложение е било свързано с емитиране на ценни книжа в подкрепа на банковата ни система.
Стойков отчита, че следващият проблем в държавата е ситуацията в ДФ „Земеделие“, свързан с отстраняването на досегашния директор и назнаването на Атанас Добрев на неговото място. „Това беше предпоставка за неподписването на 2200 готови вече договора с потенциални бенефициенти на стойност около 300 млн. лева“ – информира червеният депутат и допълни, че е имало реална опасност тези средства като гранд от европейските фондове да бъдат загубени и да се наложи те да бъдат изплащани за сметка на националния бюджет. 
Кризата с липсата на ресурс за изплащане на извършените от болниците дейности от страна на Националната здравноосигурителна каса е била също сред факторите за дестабилизирането на страната. Преценката на социалиста е, че „драмата там не е толкова тежка, макар да е ясно, че функционирането на Здравната каса е изключително важно като едно от задължителните условия за стабилност в страната“. Разликата между задълженията през 2014 и предходната година била 22 млн. лева, което според Стойков не е стряскаща сума. Проследяването на тенденциите обаче сочело, че недостигът на средствата в годишен план е около 250 млн. лева, поради което левицата е дала своето съгласие за актуализацията на бюджета на НЗОК.
Мнението на Йордан Стойков за искането на ПП ГЕРБ за актуализация на републиканския бюджет е, че то е свързано с „желанието на г-н Борисов за допълнително емитиране на дълг до 7 милиарда лева, което би гарантирало безпроблемна работа и харчене на следващото правителство, но във всички случаи би довело до сътресения в републиканския бюджет“. Той беше категоричен, че всички тези събития са били насочени за създаване на впечатление за нестабилност в държавата и за това, че правителството на Пламен Орешарски не може да се справи със ситуацията. 
„И да се очаква като месия спасителят. Кой ще бъде той – ще видим, във всички случаи кандидати за спасители на България за пореден път не липсват“ - счита депутатът от левицата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни