Явор Гечев: „Не може да се кърпи непрекъснато несъществуваща риза“

	„Не може да се кърпи непрекъснато несъществуваща риза – заяви
Явор Гечев: „Не може да се кър
„Не може да се кърпи непрекъснато несъществуваща риза – заяви на пресконференция в Габрово Явор Гечев, зам.-министър на Министерството на земеделието и храните. – Секторът земеделие е оставен на такова ниво в държавата, че всичко започва отначало.

В министерството заварихме тотален хаос по отношение на всичко, постаментът на подпомагането, на поземлената реформа е безкрайно закъсал“. 
Зам.-министърът заедно с депутатите от коалиция „За България“ Валентина Богданова, двукратният олимпийски шампион Таню Киряков и Йордан Стойков бяха в областта за среща с обществеността на Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. След среща с областия управител Николай Григоров те поднесоха цветя на паметника костница по повод 11 април – Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните и почетоха тяхната памет.
Явор Гечев беше категоричен, че за малкото време, в което правителството на Пламен Орешарски е работило, са успели за първа година да не загубим нито лев от европейските средста по Програмата за развитие на селските райони. „В министерството ние заварихме празни папките, свързани с подготовката на новия програмен период, но вече програмата е изцяло готова и към момента нямаме забележки от ЕК – информира той. - Новата програма върви изключително добре като подготовка и тя е по-добра и по-съвършена от досегашната ПРСР“. Зам.-министърът се похвали, че вече е стартирала реализацията на новата програма в сектор „Лозарство и винарство“, както и с текущото наваксване на всичко изостанало в ДФ „Земеделие“. Още преди новата година са се справили и с „непосилната задача да бъдат платени всички средства по директните плащания, тази година също вървим добре по отношение на плащанията“. 
Гечев обясни, че в момента работят за създаване на „нов постамент в областта на земеделието“. Средства ще се дават на база постигнати резултати. 
 
„Цялата  ПРСР, плащанията по първия стълб на програмата за директните плащания от следващата година ще бъдат подчинени на национална стратегия и те да водят до нарастване на БВП от селското стопанство – отсече зам.-министърът. - Приоритетите в селското стопанство и оттук нататък ще са животновъдство, растиениевъдство, особено по отношение на трайните насаждения и зеленчуците. Полагаме усилия за възстановяване на напоителните съоръжения в България, които бяха ликвидирани. Предстои приемането на закон за браншовите организации, актуализация на Закона за храните и успоредно с това правим цялостна система за електронни услуги, който да доведе до прозрачност. Оптимист съм за работата в МЗХ, въпреки че това е един от най-тежките сектори заедно с този, свързан със социалната политика“. Той изрази своите надежди в селското стопанство да има постижения, а малките и средните ферми, които би трябвало да са гръбнака на сектора и да дават голяма заетост да достигнат по-други нива. А не както в момента едва 20 на сто от хората да се занимават със земеделие. Гечев е оптимист, че поетият път е правилен и „ако продължим да вървим така, секторът ще бъде отпушен и ще има резултати“.
Валентина Богданова, която е в парламентарните комисии по труда и социалната политика и по образованието и науката заяви, че от Габрово трябва да се започне сериозният разговор за изпълнението на предизборните обещания на Коалиция за България. Тя се отчете пред журналистите за обсъдените 16 законопроекта в социалната комисия, „които отговарят на поетите от нас ангажименти да обърнем внимание на законодателството и на оперативното управление към проблемите на хората“. 
Депутатът уточни, че става въпрос за хората на пенсионна възраст, за семействата, отглеждащи децата си в трудна социална среда, и за младите хора на България. Богданова беше категорична, че най-големият проблем на страната е свързан с безработицата на всички възрастови нива и особено на младежката безработица. Тя припомни за вече действащите законодателни промени, свързани с възстановяване действието на швейцарското правило за ежегодното индексиране на пенсиите, замразяването на пенсионната реформа за една година, за да е успешна, а не само да се увеличава възрастта за пенсиониране, да бъде изработен такъв модел на пенсионната реформа и на действие на българската пенсионна система, която да я направи стабилна. „Стъпката за увеличаване възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с увеличаване продължителността на живота и през есента на тази година ще бъде проведено сериозно обсъждане на новия пенсионен модел в България, който да получи подкрепата на голяма част от гражданите, да създаде надеждност на системата за всеки български гражданин, който добросъвестно трябва да внася своите вноски в нея – уточни тя. - Твърдя, че решението за повишаване обезщетението за майчиство беше добро. Решенията, свързани с насърчаване на заетостта, са навременни мерки, както и решаването на проблема с младежката безработица и инвестирането в първо работно място. В момента работим за преодоляване на безработицата чрез промените в закона за професионалното образование и обучение“.
Амбицията на социалистите е да се даде възможност на българските младежи да получават такава професионална квалификация, която да отговаря на нуждите на българския бизнес, и успоредно с това той да участва в тяхното обучение.
Според Таню Киряков, член на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, за първи път от 24 години насам се прави нещо, което през неговата дълга кариера на спортист не го е имало. Той сподели идеята на правителството да се заложи повече на масовия спорт, за да се върнат децата към спортуване, а не към електронните игри и към дрогата. 
„Имаме вече инвестиционна програма от 20 милиона лева и личното уверение на премиера Пламен Орешарски, че инвестиционната програма в спорта ще продължи“. Таню Киряков сподели мнението си, че е против  разделението на млади и на възрастни в областта на спорта. Неговото кредо е, че всеки има право в живота си да спортува според своите възможности. „За спорта възраст няма, има желание – отсече той. - Който не може, нека да стои в кафенето и да пуши цигари, изборът е негов“.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни