В третото издание на „Дързостта да бъдеш първи“ са включени 36 новатори и 16 внедрени иновации

	В третото издание на „Дързостта да бъдеш първи“, посветено на
В третото издание на „Дързостт
В третото издание на „Дързостта да бъдеш първи“, посветено на габровския принос в научното и техническото развитие на страната ни, са включени 36 новатори и 16 фирми и научни звена, разработили и внедили иновационни решения.

Неговото електронно издание беше представено в сряда вечерта пред габровския бизнес, пред създателите му – професионалистите от Регионален исторически музей, Държавен архив в Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Техническия университет и печатница „Екс-Прес“ ООД. Проектът е финансиран от габровския бизнес, подкрепен от Областна администрация в Габрово и целта му е да покаже, че има с какво да се гордеем, да продължаваме да надграждаме стореното от нашите предшественици и да имаме достойно самочувствие.

„Това издание не е набор от красиви пейзажи, които популяризират габровската природа, но въпреки това е произведение на изкуството - откри презентацията на третия том „Дързостта да бъдеш първи“ Мариян Костадинов, председател на Сдружението на работодателите и индустриалците и бивш областен управител на Габрово. - В продължение на 6 месеца ние имахме над 15 работни срещи с екипите от специалисти и накрая всички наши усилия приеха достъпен и приятен за окото вид, благодарение на Яна Максимова от печатница „Екс-Прес“. Той припомни, че проектът, отдаващ заслужената почит към хората на съзидателния труд – държавници, откриватели, инженери, създатели на габровската индустрия, иноватори, е под егидата на Областта и Николай Григоров го е наследил от него, а сега е ред на Лиляна Хранова - служебният областен управител.
Мариан Костадинов изрази надеждите си, че проектът, свързан с приноса на габровци за развитието на станата ще бъде подължен от бъдещите губернатори на Габровска област. „Защото този проект има единствената цел да популяаризира Габрово, габровци и всичко, което във вековете е оставено за нас, за да бъдем тук и да имаме поводи за гордост“ - заяви в заключение председателят на Сдружението на работодателите и индустриалците.

За трета поредна година Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово застава зад проекта „ Дързостта да бъдеш първи “. В настоящото издание се отдава значимото на габровския принос в научно-техническото развитие и иновациите чрез представяне на личности и изобретения, белязали развитието ни като техническа нация.

Лиляна Хранова пожела пожела „На добър час“ на третото издание и заяви, че макар мандата й изтича нейното желание в личен и институционален план е тази инииатива да продължи във времето.

„Винаги съм смятала, че когато резултатите са красноречиви думите са излишни – с тези думи започна представянето на електронния вариант на календара и календар-бележника „Дързостта на бъдеш първи“ Яна Максимова. - „Дързостта да бъдеш първи“ е много задължаваща рамка, послание и идея и не може зад това да стои какво да е съдържание. Затова и фокусът тази година е габмровският принос в научното и техническо развитие на страната“. Според нея безспорната причина Габрово да се нарича град на предприемчивите хора, това именно хоата, имали дързостта дързостта да експериментират, за да стигнат до иновацията.

Личностите, включени в третото издание са 36 математици, физици, статистици, медици, зоолози, фармаколози, рентегонолози, геолози, военни специалисти като се започне от акад. Иван Гюзелев и д-р Алекси Христов, акад. Лазар Ванков, акад. Пухлев и Никола Михов, братя Куневи, професорите Сахатчиев, Метафчиев, Любомир Андрейчин и Лазар Андрейчин, Минчо Семов, Тотю Пантев, Весел Савов, доц. Радка Радева, доц. Георги Костов, проф. Ангел Попов и най-младият академик в страната Петър Кралчевски, експерт по дисперсните системи. Техните имена са записани със златни букви в аналите на българската научна и техническа мисъл.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни