Тридневна стачка в габровската ТЕЦ

	Вчера екипът на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД предприе тридневна предупредителна стачка заради
Тридневна стачка в габровската
Вчера екипът на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД предприе тридневна предупредителна стачка заради заплахата от фалит, предизвикана от намалените от ДКЕВР изкупни цени на произвежданата от енергийното дружество електроенергия. Те настояваха за запазване на рабо

нова ценова политика на ДКЕВР, реални цени на ел. енергията, преустановяване на ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство, редовно и навременно разплащане от страна на националната енергийна компания към производителите. „Смъкнаха цената на нашата електроенергия от 225 на 185 лева за мегаватчас, което ще ни доведе до много тежко състояние“ - обяви инж. Пейчо Стойков, главен инженер на централата, който поведе мирния протест на работниците от ТЕЦ-а към Колелото, на пл. „Белорусия“, където направиха две обиколки и отново се върнаха на работа. Инж. Стойков информира, че дружеството инвестира 4 млн. лева за нов котел за биогориво и турбина за пълноценна целогодишна работа на енергетиците, както и за довършване на ремонтните дейности по подготовката за зимата. 

По време на протеста стана ясно, че получаването на заплатите и тази година изостава, въпреки че „Топлофикация“ не работи през лятото. Надеждите на хората от ТЕЦ-а са, след като бъде пусната новата турбина, която ще даде възможност да се работи и през лятото, да се сформира пълноценен екип.
„Намалените изкупни цени на електроенергията ни застрашават от фалит“ – обясниха работниците и допълниха, че компанията има задължения към доставчици, които засега не ги притискали за бързо изплащане на парите.


„Ако работим на загуба, няма как да продължим да съществуваме“ - казват те. В същото време клиентите на габровската топлофикация са константна величина и тяхната цел е да привличат повече клиенти чрез запазване на цените на топлоенергията. Мнението на енергетиците е, че намалената изкупна цена на електроенергията и увеличената от ДКЕВР на топлоенергията за клиентите няма да доведе до балансиране на състоянието на дружеството. Със стачката те искат да обърнат внимание на институциите в държавата, които трябва да разберат, че и топлофикациите имат проблеми, въпреки които искат да работят и да произвеждат, за което трябва да им бъде дадена възможност. „Измислят се постоянно нови наредби, които ограничават дейността на ТЕЦ-овете - заяви още инж. Стойков. - Дебаланс в производството на електроенергия ще ни доведе до големи санкции, тъй като ние заявяваме производството й за всеки ден, а сме свързани и с консумацията на топлоенергия. Така ако дадем повече електроенергия, ни санкционират, ако е по-малко – също. Излиза, че е най-добре да не работим, за да не губим.“
Протестиращите настояваха ДКЕВР и ресорното министерство да предприемат спешни мерки и да преразгледат правилата за търговия с електрическа енергия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни