Таню Киряков: „Законът за спорта трябва да бъде променен заради детско-юношеските школи”

Двукратният олимпийски шампион Таню Киряков  в качеството си на
Таню Киряков: „Законът за спор
Двукратният олимпийски шампион Таню Киряков в качеството си на депутат от БСП проведе среща с представители на спортните клубове в Габрово в петък в Ритуалната зала на Община Габрово.

„Ако законопроектът за спорта, който предстои да внеса, не бъде приет в НС, няма какво да правя в Парламента“ – това заяви пред представителите на спортните клубове от областта двукратният олимпийски шампион и народен представител от Коалиция за България Таню Киряков. Спортните клубове поискаха от него подкрепа от държавата за функционирането си, съдействие за щатни треньори, използване на училищната спортна база, намаляване на бумащината при отчитане на дейността си, възможности за реновиране на съществуващите имоти. 
Легендата на ръгбито не само в Габрово, но и в страната Георги Петков с горчивина сподели своята констатация за дискриминацията, на която са подложени някои от спортовете в страната и ги разделя на групи. „Във федерацията по ръгби функционират 42 лицензирани клуба, а годишната субсидия от Министерството на спорта за всички тях е 38 хиляди лева – обоснова твърдението си той. - Ако я няма подкрепата на габровската Община и на „Общински спортни имоти“, спортът в Габрово ще е загинал“. Неговата позиция е, че масовият спорт е в детско-юношеските школи, оттам тръгват добрите спортисти във волейбола, баскетбола, хандбала, ръгбито, футбола. За жалост, в тази посока средства не се заделят. А като няма средства, и клубовете се самозакриват, и спортът умира.
Другата габровска спортна легенда - Росица Бакърджиева, която е не само управител на „Общински спортни имоти“, но и председател на Българската федерация по хандбал, изрази категоричното си мнение, че масовият спорт тръгва от училище. „Ако може да се използва спортната база на училищата и на детските градини, където я има, ще се облекчи натоварването на общинската, която приютява абсолютно всички спортове в града – обясни тя. -  Затова е важно да се подобри състоянието на ученическата спортна база и на детските градини, за да изградим спортни умения от ранна възраст“. Тя постави и друг сериозен проблем на дневен ред – харченето на пари за изграждане на нова и модернизация на съществуваща спортна база, тъй като на много места съществуват новоизградени съоръжения, които не са съобразени с европейските и световни стандарти в различните видове спорт. „Важно е, трябва да ги харчим умно, правилно и съобразно световните стандарти, да се изграждат многофункционални съоръжения, а не да се влагат средства и след това тази база да е неизползваема“ – е нейното мнение. Бъки счита още, че е важно най-сетне всички спортни специалисти от страната да бъдат събрани, за да дадат те своето компетентно мнение за бъдещото развитие на различните спортове. Според нея ролята на правителството е в това, че освен за големите в спорта, чрез които се запалва искрата у децата, трябва да има и целенасочено финансиране, поради което то трябва да подкрепя всяка добра идея. При финансирането трябва да се има предвид освен категоризацията и социалната значимост на спортовете и да бъдат отпускани и за тях средства по предложение на клубовете. Тя посочи още, че е важно и държавата да се грижи за развитието на клубната дейност, а не тя да се оставя единствено в ръцете на спонсори.
Николай Григоров – силният човек в КВК „Габрово“,  възропта срещу превръщането на клубовете в счетоводни кантори, тъй като по няколко пъти подготвят отчети, предназначени за различните институции. Той беше подкрепен от изпълнителния директор  на баскетболния „Чардафон“ Иван Господинов, чието мнение е, че „министерството на спорта трябва да преосмисли идеята си за директно финансиране на клубовете. По този начин тези които най-много имат нужда от финансова подкрепа, ще останат без нищо, защото възможностите им да подготвят качествени проекти са ограничени, мотивира се Господинов. Той е категоричен, че по тази причина малките клубове, в които се работи изцяло на доброволни начала, са обречени на  перманентно безпаричие. Основният въпрос за шефа на „Чардафон-Орловец“ - клуб, в който също няма нито един щатен служител и треньор,  е спортът да се завърне сред учащите се и министерствата на образованието и спорта да осигурят лесен достъп на клубовете до  спортната база на училищата, а не тя да се затваря в 18.00 часа. 
„Директорите трябва да са заинтересовани клубовете да ползват тяхната база, защото спортът е част от цялостната система на възпитание и обучение, заинтеросовани и материално чрез делегираните бюджети. Говорим за масов спорт, а той не може да бъде извън училищата – изрази мнението си Господинов, според когото обществена тайна е, че масово се пренебрегват часовете по физическо възпитание. - Ако искаме масов спорт, трябва да се върнат училищните целогодишни шампионати по различните видове спорт, а не да се отбива номерът чрез Ученически игри, в които с един мач се стига областно ниво.“
Председателят на ръгби клуба Веселин Пешев поиска всеки клуб за има треньор на щат. „Да се грижи за българския спорт не е задължение само на Министерството на спорта, а и на Министерството на образованието, на отбраната, на вътрешните работи, на финансите – изрази мнението си той. – Затова е много важно министерствата на образованието и на спорта да вървят в една посока и да поддържат връзка помежду си. За да може да бъдат изградени стабилни спортни пирамиди в клубовете“.
„В България има 116  федерации и нали сте наясно, че държавата не може да отдели пари за всички тях – риторично се обърна към спортните деятели депутатът Таню Киряков. - Затова точно държавата трябва да каже колко федерации може да отглежда и с какви средства. Има федерации, на които се дават милиони, а тяхната дейност клони към нула. Ето защо има идея клубовете да се субсидират директно от министерството“. 
Той сподели със спортните клубаве своята идея да се промени Законът за спорта именно заради детско-юношеските школи. Шампионът изрази възхищението си от наличието на общинска фирма за спортните имоти, на опазването и стопанисването им. И сподели, че в 70-80 на сто от градовете това е унищожено, не съществува и документация за спортните имоти. Според него не само клубовете нямат треньори на щат. Същото е положението и в училищата, тъй като в голяма част от тях вече няма учители по физическо възпитание. Неговото мнение е, че отново трябва оценката по физическо възпитание трябва да влиза в дипломата, а дисциплината „физическо възпитание“ – да влезе задължително в училище.
Таню Киряков счита още, че министерските чиновници тълкуват законите като дявола евангелието. Той призова представителите на спортните клубове от областта за съвместна работа, както и да го засипват с предложения, да формулират стоящите пред тях проблеми, да предложат и варианти за решенията им и всички заедно да създадат нова по-добра обстановка за спорта. „Иначе, една птичка пролет не прави, а всички заедно можем да успеем да създадем добри условия за спорта в страната ни“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни