Сдружението на работодателите и индустриалците дава 100 000 за 137 години от Августовските боеве

	Три инициативи, свързани с честването на 137 години от Августовските
Сдружението на работодателите
Три инициативи, свързани с честването на 137 години от Августовските боеве на връх Шипка, ще финансира със 100 хиляди лева Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово, съобщи неговият председател Мариян Костадинов.

 Дарителската кампания за събирането на средствата сред членовете на бизнес сдружението вече е в ход. По време на срещата за обявяването й, проведена през изминалата седмица, са събрани първите 60 хиляди лева. 
Инициативите, за които Сдружението осигурява финансиране, са свързани с провеждането на ученическото състезание за изкачването на 890-те стъпала до върха, осигуряване на вечния огън в криптата на историческия паметник и озвучаването на връх Шипка, информира Мариян Костадинов. Той мотивира работата на бизнес сдружението в тази посока с решението на Сдружението на работодателите и индустриалците широко да популяризират  исторически факти и събития, свързани с габровската история. 
„Едно от най-значимите от тях, освен всичко, свързано с историята на габровската индустрия, е  Шипченската епопея, изходът от която е определил бъдещето не само на региона и държавата ни, но и на практика развитието на геополитическите процеси в края на XIX век“ – беше категоричен бившият областен управител Мариян Костадинов, по чието време бяха инициирани националните чествания на епичните Августовски боеве. Днес Областната управа, начело с Николай Григоров, е основният партньор по провеждането на тържествата.
Първата инициатива е свързана със състезателното изкачване на стълбите на връх Шипка, като стремежът е всяка следваща година участието на ученици в него да бъде все по-масово и те да са не само от Габровска област, но и от цялата страна. Първата година участниците са били около 100, следващата – над 200. 
„Надявам се тази година участниците да са повече, като идеята е събитието да бъде достатъчно голямо и да се превърне в национално.
 
 
Както и честването на Шипченската епопея е национално“ – отбеляза Костадинов и допълни, че децата премерват сили и характер в различни възрастови групи на епичното място с изкачването на историческите 980 стъпала до върха. Според Мариан Костадинов зад провеждането на тази инициатива застава Корпоративна тъговска банка, която ще осигури средства за наградния фонд, за облеклото и необходимите за самото изкачване атрибути.
Втората инициатива, идеята за която, според Мариан Костадинов до известна степен е лично негова, е разработката на проект за вечен огън в криптата на паметника на връх Шипка. Проектът е дело на арх. Евгени Николов, а реализацията му ще бъда изпълнена от габровския скулптор Адриан Новаков. Монументът е с размери метър на метър и ще бъде изработен от бронз с основа от естествени матеиали и пропан-бутаново гориво. „Чрез реализирането на проекта ще гори огъня на нашата памет - заяви председателят на сдружението. - Ако имаме претенциите, че Шипка е сред най-значимите места, където е кована историята на България, това ще бъде един от символите на нашата признателност към героите от боевете за върха“. Той заяви, че лично финансира реализирането на този проект. 
Другата мащабна инициатива, която ще финансира сдружението, е изработването и поставянето на озвучителна система около паметника Шипка. Тя е съгласувана с Националния музей Шипка-Бузлуджа. Идеята чрез нея на определен период от време оттам да звучи Вазовата поема „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на Константин Кисимов. Идеята е дадена от габровския бизнесмен Пейо Пеев в началото на годината и за по-малко от 6 месеца са преминати успешно фазите за съгласуване на работния проект, за осигуряване на фирма за доставка на оборудването, както и за намиране на изпълнител. През изминалата седмица е направена демонстрация на озвучителната система през директора на музея „Шипка Бузлуджа“ Данчо Данчев и тя е преминала успешно. Намеренията се чрез нея да се озвучи не само района около паметника на върха, но то да достига до паметника на Александър II и до паркинга в подножието на Шипка. „Така при невероятно качество всички посетители ще могат да чуят вълнуващите строфи на „Опълченците на Шипка“ - отбеляза Костадинов. - Разбира се, тази идея може да се доразвие с озвучаване на околността с представяне на други исторически факти и събития, свързани със защитата на върха, за да получат повече информация хората, които посещават  историческата местност. Да почувстват настроението, драматизма, силата на характерите на защитниците на българската земя“. Идеята е озвучителната система да бъде използвана и по време на ежегодните възстановки на Августовските боеве, както и по време на всички тържества, провеждани на Шипка.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни