“Приеми ме на село“ - и през това лято, пристигат участници и от Митищи

	Една от най-популярните инициативи на габровската Община -„Приеми ме на
“Приеми ме на село“ - и през това лято, пристигат участници и от Митищи
Една от най-популярните инициативи на габровската Община -„Приеми ме на село“, ще се проведе за пета поредна година и това лято, а записването на мераклиите да участват, ще продължи до края на месец май.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Една от най-популярните инициативи на габровската Община -„Приеми ме на село“, ще се проведе за пета поредна година и това лято, а записването на мераклиите да участват, ще продължи до края на месец май. Баби и дядовци „под наем“ от различни села на общината отново ще приемат за по седем дни в домовете си „внучета назаем“ от цялата страна, които искат да опознаят отблизо селския бит и пазените народни традиции, но нямат собствено село и баби и дядовци, при които да отидат.

През миналото лято в рамките на инициативата за първи път се проведе дневен лагер за по-малки деца от Габрово – между 9 и 14 години, които се отдаваха на селски приключения през деня на петте работни дни от седмицата, а вечер се прибираха да спят в домовете си в града. Според основния организатор на събитието Габриела Йосифова тази версия на „Приеми ме на село“ се харесва много на родителите. Още през миналата година имаше доста желаещи да участват. Затова през тази година се предлага дневен лагер в три габровски села. Ветераните в Поповци ще приемат 18 деца, Стоевци – 8 деца и Новаковци – 10 деца. Селата вече подготвят програмите, а чрез дневните лагери в инициативата ще се включат повече габровчета.

За разлика от дневните лагери групата на „Приеми ме на село – джуниър“ ще е само една това лято. В нея ще могат да се включат само 7 деца от цялата страна на възраст от 9 до 14 години. Отговорността на бабите и дядовците, които ще приемат тази група, е по-голяма, тъй като на тази възраст децата са най-палави, най-любопитни. Малко са онези възрастни, които са готови да поемат такава отговорност и да приемат в домовете си деца на тази възраст.

Най-големите „внучета“ - младежите на възраст от 15 до 29 години, това лято ще бъдат три групи. Могат да кандидатстват млади хора от цялата страна, а участието им е безплатно с изключение на пътните разходи. Ще има две смени – една смяна в Беломъжите и една в Новаковци. Новото през тази година е, че благодарение на сайта на „Приеми ме на село“ от края на миналата година, кандидатстването за участие ще става он лайн изключително лесно и удобно.

След като през 2015 година в рамките на „Приеми ме на село“ беше реализиран проект по програма „Еразъм“ и в две габровски села се заселиха за по седмица младежи от Белгия, през тази година се очаква 10 младежи от побратимения на Габрово руски град Митищи да се включат в началото на юли в приключението „Приеми ме на село“ в Беломъжите заедно със свои връстници от Габрово.

Организаторите отново припомнят, че най-впечатляващият резултат от емоционалните преживявания в „Приеми ме на село“ си остават близостта и продължаващите контакти между „баби и дядовци“ и „внучета“. Прекарали веднъж заедно една незабравима седмица, те остават близки като за цял живот – продължават да си пишат, да се чуват и дори да си гостуват. Преди една седмица група младежи от Стара Загора и Габрово изненадаха баба Катя и дядо Гошо от Беломъжи като им отидоха на гости. На гости ходят в Съботковци и децата, които бяха преди две години там.

„Това продължавам да смятам, че е най-ценното и най-хубавото от случващото се в „Приеми ме на село“ - коментира Габриела Йосифова. - Защото в тези 5-6 дни, в които младите хора са там, наситеността с емоции и събития не ти дава време да усетиш какво точно се случва и какъв е смисълът и целта на инициативата. Но след това, когато започнат да се чуват по телефона, да си пишат, да си ходят на гости, тогава и възрастните хора и младежите осъзнават колко е ценно да имаш някъде в страната едни близки хора, на които можеш да отидеш на гости съвсем инцидентно без да им се обадиш и да знаеш колко щастливи всъщност ще ги направиш. Това ни мотивира въпреки всички трудности да продължаваме да организираме „Приеми ме на село“.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни