Помощник-директор от Дряново търси защита в Страсбург и Женева срещу дискриминация

	От Женева Бонка Вачева - представител на „Women‘s World Summit
Помощник-директор от Дряново т
От Женева Бонка Вачева - представител на „Women‘s World Summit Foundation – WWSF“, е изпратила в защита на Румяна Станчева, помощник-директор в СОУ „Максим Райкович“ в Дряново, своя жалба до Министъра на образованието и науката с копие до Европейска коми

Според Вачева във WWSF в Женева е постъпила жалба от г-жа Румяна Станчева, помощник-директор в СОУ „Максим Райкович“ в Дряново, в която се твърди, че от страна на директора на училището Катерина Стефанова й „е нанесен психологически тормоз, враждебно настройване срещу нея и уронване на авторитета й“. В жалбата на г-жа Вачева пише още: „През период от шест месеца (декември – май 2014 г.) на г-жа Станчева са й налагани две дисциплинарни наказания, искани са й седем пъти обяснения във връзка с чл. 193, ал. 1 от КТ и на 16 май 2014 г. е поискано съгласие от Националния съвет на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” за дисциплинарното й уволнение (една година преди възможността й  да се пенсионира). В направената от потърпевшата Жалба до Министъра на образованието вх. № 94-8541 от 19.05.2014 г. са описани всички действия на г-жа Стефанова, с които тя причининява психически тормоз, враждебно настройване на колегията и уронване на авторитета на г-жа Станчева пред ученици, родители, учители и институции. 
След проверка на РИО - Габрово по жалбата на г-жа Станчева Началникът на институцията г-н Георги Маринов я уведомява – Писмо №1328 –ПД – 05 ОТК 23.06.2014 г. 
 
В него пише, че „в изпълнение на чл. 18, ал. 1 от ПУДРИО за констатираните от проверката нарушения на директора на училището са дадени задължителни предписания”, както и я уверява, че „институциите в образователната система се стремят към успешно преодоляване на проблемите в училище с оглед на най-добрия интерес на децата, учениците и служителите при спазване на нормативните изисквания”. За съжаление, директорът на училището г-жа Стефанова и след  жалбата и проверката продължава да упражнява психически тормоз над г-жа Станчева, настройва колегията срещу нея, пречи й да изпълнява задълженията си и уронва личния й и професионален авторитет и същата е в състояние на постоянен стрес и в условия, застрашаващи нейното здраве. 
Във връзка с горното се обръщам към Вас с молба да се обследва и проучи случая и след като Началникът на РИО е безпомощен да осигури спазване на българското и европейското законодателство по отношение грубото погазване правата на човека, да му се потърси отговорност, защото с бездействието си същият (както и институцията, която представлява) се превръща в съучастник на едно престъпление спрямо човешката личност“. 
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Габрово Георги Маринов потвърди за извършената проверка за работата на директора на СОУ „Максим Райкович“ в Дряново и обясни пред вестника, че за констатираното са направени съответните задължителни предписания. „Те са свързани с ангажиментите, които има директорът, свързани с неговите служебни задължения по длъжностна характеристика – уточни шефът на инспектората. - За всяко от тях има поставени срокове, които все още не са изтекли, и те са до 15 септемви и 30 октомври 2014 г.“ и не пожела да коментира повече ситуацията, но допълни, че държи на консенсусните отношения.
Впрочем, според длъжностната характеристика „директор на училище“ неговите задължения са „да планира, организира, ръководи и отговаря за осъществяване на държавната политика в областта на образованието, учебно-възпитателния процес и цялостната административно-управленска и финансова дейност в училището“. 
Самият директор Катерина Стефанова беше лаконична в коментара си, свързан с жалбата на Бонка Вачева: „Румяна Станчева има осигурени условия за работа. Твърдя, че тя не е подлагана на дискриминационно отношение по никакъв начин и целият колектив може да потвърди тази моя позиция. В момента г-жа Станчева е помощник-директор и синдикален лидер. Затова се учудвам, че подава подобни сигнали“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни