Николинка Хинкова с доклад на 14-то издание на „Иновационно предприятие на годината“

Водеща! Nikolinka-Hinkova
Николинка Хинкова

Президентът Румен Радев ще награди победителите в 14-то издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината 2018“, което ще се проведе на 6 декември в хотел „Балкан“, зала „Средец“ в София.  А Николинка Хинкова, председател на директорския борд на българо-израелската компания „ЛС Тюбс“ и член на Борда на директорите на „Мехатроника“ АД, ще представи пред участниците във форума своята позиция, свързана си интелигентните политики за иновационен растеж.

     Президентът на България Румен Радев и членове на журито ще връчат наградите на 14-о издание на Конкурса „Иновативно предприятие на годината“. Рекорден брой новостартиращи и утвърдени компании от разнообразни икономически сектори се борят тази година за наградите в 8 категории - Пазарно лидерство, Качество на живот, Зелена иновация, Иновационен мениджмънт, Социална иновация, Иновация в креативните индустрии, Иновативно новостартирало предприятие, Иновации за развитие на таланти. Кандидатите се оценяват в категории според въздействието на иновацията. Награждаването е част от ежегодния Национален иновационен форум „Интелигентни политики за иновационен растеж“.
 На събитието ще бъде представен националният доклад Иновации.бг, който разглежда развитието на политиките за интелигентна специализация на българската икономика. Националният иновационен форум „Интелигентни политики за иновационен растеж“ се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Единен център за иновации на БАН с медийното партньорство на БНТ, списание „Икономика“, икономически портал Economic.bg и Успелите.бг.
     От тази година отличените и номинираните фирми в конкурса „Иновативно предприятие на 2018 г.“ получават и правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ за „високи постижения в иновациите“. Победителите и финалистите ще получат възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери, в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави. Форумът е най-представителната национална платформа за сътрудничество, насочена към стимулиране на националната икономика и повишаване конкурентоспособността на българските фирми чрез внедряване на нови технологии.
     В дискусията по годишния национален доклад Иновации.бг ще участват президентът на Република България Румен Радев, представители на правителството, експерти и предприемачи. Тази година докладът разглежда политиките за интелигентната специализация на българската икономика, тяхното прилагане, и отправя препоръки към институциите в посока повишаване ефективността на тези политики. Докладът дава задълбочена оценка на иновационния потенциал на националната икономика, нейното състояние и възможностите за развитие на българската иновационна система.
     Наградата „Иновативно предприятие на годината“ се присъжда за внедряване на нов или значително усъвършенстван продукт, довел до траен икономически ефект и се връчва от президента на Република България. Над 100 фирми са отличени за новаторските си разработки в националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“ от 2004 г. насам. Инициативата е призната от Европейската комисия за добра национална практика за подкрепа на иновационното развитие.  В конкурса участват български фирми с успешно разработена и внедрена иновация през последните три години.
 Форумът ще бъде открит от председателя на Фондация „Приложни изследвания и комуникации Огнян Шентов. В своето приветствие към участниците президентът на Република България Румен Радев ще обърне внимание на политиките за интелигентната специализация на българската икономика, както и тяхното прилагане. По предварителна информация той ще отправи и препоръки към институциите, свързани с повишаване ефективността на тези политики. В своя доклад Румен Радев ще даде своята оценка на иновационния потенциал на националната икономика, състоянието и възможностите за развитие на българската иновационна система.

     Координаторът на група Иновации.бг Руслан Стефанов от  Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ ще представи доклад, свързан с иновациите и днешните политики, свързани с тях в страната. Към основната тема на форума „Интелигентни политика за иновационен растеж“ своята позиция ще изразят министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, съоснователят на „Плейграунд енерджи“ ООД Христо Алексиев и Николинка Хинкова. Модератор на последващата дискусия ще бъде Ралица Ангелова, изп.-директор на „БалБок инженеринг“ АД.
     От основаването на конкурса „Иновативно предприятие на годината“ през 2003 година до момента носители на наградата за иновации от Габровска област са били АМК „Задвижваща и управляваща техника“ през 2008 г. и през 2010 г., „Мехатроника“ АД и сайта „Уча се“ през 2013 г.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни