МС няма да финансира националното честване на Шипка

	Министерският съвет отказа да финансира националното честване на Шипченската епопея
МС няма да финансира националн
Министерският съвет отказа да финансира националното честване на Шипченската епопея и 80- годишнината на Паметника на свободата, но тържества ще има. Това заяви на пресконференция вчера областният управител Николай Григоров, без да скрива разочарованието

Григоров припомни, че още в началото на годината Инициативният комитет за подготовка и провеждане на честванията представи програмата не само с нейните прояви, но и финансови разчети. 
„Досега Министерският съвет винаги е помагал за покриване на разходите на Националната гвардейска част - това държа да се отбележи. - Аз не намирам за нормално да събираме пари от частни лица и фирми, за да плащаме на гвардейците. Става дума за Националната гвардейска част, ще присъства главнокомандващият на българската армия, в лицето на президента, и е нормално тези разходи да бъдат включени в бюджета на Министерския съвет за национални чествания, каквито са Трети март, Втори юни, Априлско въстание и Шипченска епопея. Не намирам за нормално да се отказват тези средства“  - категоричен беше Николай Григоров и веднага допълни, че „в тази трудна ситуация ни протегнаха ръка много фирми и то от нашия регион, подчертавам това“.
„Благодарение на тях честването ще го има! Помощта, която получихме от Стара Загора, е твърде незначителна, на фона на техните обещания и поети ангажименти. За това искам специално да благодаря на всички спонсори“ - заяви Григоров и прочете имената на всички фирми, неправителствени организации и институции, благодарение на които и тази година ще се осъществи националното честване на Шипченската епопея, което съвпада и с 80-годишнината на Паметника на свободата. - Ако говорим за гражданско общество, това е най-яркият пример за това как гражданското общество защитава националните и морални ценности! Нещата по провеждане на честването на 23 август бяха на карта! Даренията бяха направени само от частни лица! От държавните институции и областния управител се иска само подкрепа и 10 хиляди лева за гвардейската част. До тази година МС винаги е финансирал само тези дейност“ – съобщи областният управител. Той отново благодари на всички фирми и НПО-та, на културните институции в Габрово, които цяла година са работили, за да се проведат всички събития, включени в програмата за националното честване на Шипченската епопея от 1877 година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни