Министър Стойнев: „Основната цел на правителството в сферата на енергетиката е диверсификация"

	На 31 март по покана на областния управител Николай Григоров
Министър Стойнев: „Основната ц
На 31 март по покана на областния управител Николай Григоров на работно посещение в региона беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заедно със съветника си Любомир Ганчев. Репортер на "100 вести" разговаря с министъра на енергетика

- Г-н Стойнев, какво би се случило в социален и икономически план, ако доставката на газ за България спре?
- Нямам информация за спиране на доставките на природен газ. През 2009 г. имаше официално изявление от страна на „Газпром“ за прекъсване на доставките за цяла Европа, а до днес такава информация нямаме, което означава, че българските предприятия не трябва да се притесняват. Въпреки това в момента сме предприели действия за нагнетяване на газ в Чирен, сключили сме договори с гръцката страна за приблизително 3 млн. куб. метра природен газ дневно, които могат да влизат в страната. Така че на този етап нямаме притеснения. Ако получим подобна информация, всички своевременно ще бъдат информирани и ще предпиемем нужните действия. 
- Независимо от това, съществува ли алтернатива?
- Още от встъпването ми в длъжност обявих, че основната цел на правителството в сферата на енергетиката е диверсификация. Защото диверсификация означава сигурност. Знаете, че усилихме работата по интерконектната връзка с Гърция, тъй като от 2009 г. до 2013 г. по нея не беше работено. Предстои да бъде завършен техническият проект и да започнат действия по самото й изграждане. Вече е подписан меморандум и с Турция за реализация на интерконектна връзка, а в началото на юни ще стане възможно да се доставя газ и през Румъния. Разбира се, тези алтернативни варианти не могат да заместят доставките от Русия. Освен това нашето правителство е единственото, което подписа договор с консорциум „Шах Дениз 2“ за доставка на 1 милиард куб. метра чрез ТАП (трансадриатическия газопровод), което най-вероятно ще се реализира до 2019 г. Но ние не можем за 10 месеца да наваксаме изпуснатото време. Изключително много работим за диверсификацията и стъпките, които предприемаме, са именно в тази насока.
- Количеставата в Чирен достатъчни ли се, за да бъде българският бизнес спокоен, имайки предвид кризата Украйна-Русия?
- При криза е нормално всеки да бъде притеснен, но това не е валидно само за България, а за почти цяла Европа. Да, богатите държави имат Северен поток и те не се притесняват толкова, защото там доставките не прекъсват, въпреки че има и държави, които все още нямат такава сигурност при доставките на природен газ. Но пак повтарям - бизнесът в момента не трябва да има притеснения, тъй като сигнал от "Газпром" не сме получавали.
- Какво е положението с проекта „Южен поток“?
- Този проект дава сигурност за доставките на природен газ директно от Русия. При мен идват много експерти, които съветват да не реализираме „Южен поток“, за да сме независими от Русия. Аз също искам да вземаме природен газ от Норвегия примерно, но нямаме тази възможност заради липса на свързващ газопровод. Затова вземаме от Русия. С реализацията на „Южен поток“ няма да зависим от Украйна, което е добре за българската икономика. Освен това той ще мине през най-бедния регион на България – северния. Ще създаде поминък поне на 5000 човека, тъй като по изграждането му ще работят само български фирми. 
Ще бъде изцяло финансиран от руснаците, а ще им се издължим от дивидента, който получаваме от транзита. Нашата позиция е подкрепена от Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и от Хърватия. Затова питам, трябва ли да кажем „Не!“ на този проект, защото някой бил десен или за да се харесаме на американците. Този проект трябва да се осъществи.
- Габровският бизнес настоява за откриването на офис на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия в Габрово, какъвто имаше до 2010 година, съществува ли шанс за това?
- Тук става въпрос и за оперативна програма „Конкурентоспособност“ всички предприятия да имат директен достъп до програмата. Вече са предприети действия, тъй като откриването на офис в Габрово значително би намалило административните разходи на бизнеса. Когато бъде одобрена новата оперативна програма, което трябва да стане тази година, ще се предприемат и действия спрямо нуждите на бизнеса. Бих се радвал в Габрово да има такъв филиал, тъй като фирмите в региона са изключително активни и не е нужно да ги караме да се разкарват до регионалния офис във Велико Търново. Така че когато се одобри програмата, ще има и новото позициониране на клоновете. Очевидно е, че когато има огромен предприемачески интерес от страна на бизнеса за европейски средства, е съвсем нормално и Габрово да има такъв офис.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни